Har du och din sambo ett samäganderättsavtal?
Har du och din sambo ett samäganderättsavtal? - Foto: Pexels

Ogifta men delar husdjur? Då MÅSTE ni ha koll på det här 

Är du ogift, men i en relation där ni delar på ett husdjur? Då finns det en viss detalj ni helst ska ha på plats, om ni i värsta fall väljer att gå skilda vägar.


Att införskaffa ett husdjur, till exempel en katt eller hund, när man lever i en relation är inte helt ovanligt och när förhållandet tuffar på är det inga konstigheter.

Men i samband med att exempelvis sambor separerar är det vanligt att frågor dyker upp om vad som egentligen händer med det lilla husdjuret i fråga. Och det är här det kan bli lite stökigt.

– Till skillnad från när gifta par separerar ingår inte husdjur i bodelningen när sambor väljer att gå var sitt håll. Detta beror på att husdjur inte betraktas som samboegendom, säger Susanne Edlund, jurist på Familjens Jurist, till Nyheter24 och fortsätter:

– Huvudregeln är att den som är registrerad som ägare äger husdjuret. Däremot kan det förekomma något som kallas dold samäganderätt som innebär att båda samborna kan anses vara ägare till viss egendom eftersom de köpt för gemensamt bruk. Har båda parter betalat för husdjuret har man dock samäganderätt, vilket innebär att båda är ägare.  

Ny hundlag börjar gälla 2024 – berör 260 ägare

Juristen: "Mindre risk för framtida konflikter"

För par som köper husdjur ihop rekommenderar Susanne Edlund att man ser till att ha rätt papper på plats i ett tidigt stadie. Susanne Edlund förklarar:

– Köper man ett husdjur tillsammans kan det därför vara bra att upprätta ett samäganderättsavtal där man exempelvis kan avtala hur en hund eller katt ska fördelas vid en eventuell separation. Det är bra för att undvika eventuella konflikter i framtiden. 

– För att se till att det blir rätt utformat är det viktigt att man får hjälp eftersom husdjur i lagens mening ses som lös egendom. Exempelvis kan det vara bra att man inkluderar punkter om vad som händer vid brådskande ärenden, exempelvis sjukdom, hur kostnader ska fördelas och var husdjuret ska bo. Ju mer detaljerat avtalet är, desto mindre risk för framtida konflikter.  

Avtalet i fråga ska, enligt Edlund, finnas i två kopior så att respektive part får var sitt exemplar. 

– Bifoga samtliga dokument som kan vara av betydelse, till exempel tidigare gåvo- eller köpeavtal. Om ni behöver mer hjälp eller har fler frågor kan det vara bra att ta kontakt med en jurist, säger Edlund till Nyheter24.

Kattexperten varnar – testa ALDRIG detta: "Skadar relationen till din katt"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!