Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på COP 28.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på COP 28. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Pourmokhtari: Ordentligt framsteg

För första gången nämns fossila bränslen, den stora boven bakom klimatförändringarna, i en global överenskommelse. Det här är ett ordentligt framsteg, säger klimatminister Romina Pourmokhtari.


Efter två veckors klimatmöte i Dubai lyckades världens länder enas om en uppmaning om att ställa om från fossila bränslen i energisystemet. Målet är att världen ska nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2050.

— Det här är ett ordentligt framsteg. Men nu är det väldigt viktigt att börja agera också, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L) till TT direkt efter beslutet.

Överenskommelsen framhåller att omställningen ska ske på ett rättvist och ordnat sätt, en formulering som speglar de olika förutsättningar rika och fattigare länder har.

— Olika länder har olika vägar att gå nu, och det måste man förstå. Det kommer inte att gå lika snabbt för alla länder. Men det är viktigt att vi nu är överens att alla ska röra sig i den riktningen och ställa om från fossila bränslen, säger Pourmokhtari.

Klimatorganisationer och forskare varnar för att det finns många kryphål i texten. Men Pourmokhtari pekar på att överenskommelsen är en kompromiss mellan 200 länder, den är inte perfekt.

— Det är svårt i de här multilaterala sammanhangen, även Saudiarabien ska skriva under på samma avtal. Det är därför det ibland är små steg, säger Pourmokhtari.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!