Sida fick i uppdrag av regeringen i oktober att göra en översyn av biståndet till de palestinska områdena. Arkivbild.
Sida fick i uppdrag av regeringen i oktober att göra en översyn av biståndet till de palestinska områdena. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Sida: Inga biståndspengar till Hamas

Inget svenskt bistånd har gått till organisationer som har koppling till terrorstämplade Hamas. Det visar biståndsmyndigheten Sidas översyn av biståndet till de palestinska områdena.


"Vi har gjort en grundlig översyn och inte kunnat se att svenskt stöd hamnat i händerna på terrororganisationer", säger Göran Holmqvist, chef för den avdelning på Sida som hanterar biståndet i Mellanöstern och Asien, på myndighetens hemsida.

Regeringen och Sverigedemokraterna meddelade den 10 oktober att Sverige pausar utvecklingsbiståndet till de palestinska områdena med anledning av terrorstämplade Hamas attack på Israel.

Syftet var att säkerställa att utvecklingsbistånd bara går till aktörer som tar avstånd från terrorism och inte understödjer våld och antisemitism.

125 organisationer

Sida har i sitt regeringsuppdrag att se över det samlade biståndet – utvecklingsbistånd och humanitärt stöd – gått igenom alla biståndsinsatser som pågått under 2023.

"Externa revisorer har granskat de delar av verksamheten där riskerna bedömts vara störst, framför allt för de organisationer som har verksamhet i Gaza", skriver Sida.

Körningar mot EU:s sanktionslista har gjorts av samtliga relevanta samarbetsorganisationer. I kontrollen ingår 125 organisationer som får sitt stöd vidareförmedlat från de organisationer som Sida har avtal med.

"Stoppet bör hävas"

Regeringen och SD:s beslut i oktober innebar att runt 57 miljoner kronor i utvecklingsbistånd stoppades från att betalas ut som tänkt i år. Det humanitära stödet påverkas inte av pausen.

Sida bedömer att utbetalningsstoppet bör hävas.

"Att stoppa utbetalningar under ingångna avtal kan få rättsliga konsekvenser och påverka vår trovärdighet som avtalspart. Även trovärdigheten för vårt garantiinstrument kan lida skada. Vi har också många samarbetsorganisationer som gör insatser som nu är extra angelägna i den krigssituation som råder, exempelvis traumabehandling av barn i Gaza", säger Göran Holmqvist.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!