Jimmie Åkesson försvarar sitt uttalande. Arkivbild.
Jimmie Åkesson försvarar sitt uttalande. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åkesson står fast: inte kontroversiellt uttalande

Att föreslå åtgärder som försvårar för islamister att sprida sin ideologi borde inte vara kontroversiellt, skriver Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i en debattartikel i Aftonbladet.


Artikeln är ett svar på den kraftiga kritik som kommit efter hans uttalande om att riva moskéer där islamistisk propaganda sprids.

"Religionsfrihet innebär inte att man får göra vad som helst i religionens namn", skriver Jimmie Åkesson.

Han skriver att det snarare är skrämmande att blunda för att "skadligt och farligt tankegods sprids".

"Jag tror att det är viktigt att förstå att det är just undfallenhet, ängslighet och ren feghet som har försatt Sverige i den allvarliga situation vi befinner oss i."

Han tycker samtidigt att medier övertolkat hans prat om att riva moskéer, och menar att medier tolkat utspelet "som fan läser bibeln".

"Det är till exempel inte säkert att det blir nödvändigt att riva redan befintliga byggnader. Det kan räcka med att, som man exempelvis har gjort i Frankrike, stänga moskéer där extremism frodas och utvisa hatpredikande imamer."

Åkesson har också kritiserats för att ytterligare försvåra ett godkännande från Turkiet för den svenska Natoansökan. Det avfärdar Åkesson i artikeln.

"Det är alldeles uppenbart att Turkiet och Erdogan spelar ett spel som Sverige inte förmår hantera, eller ens är en relevant spelare i. Bättre är då att inte spela med."

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!