S102B Gulfstream är ett ombyggt transportflygplan som bedriver signalspaning.
S102B Gulfstream är ett ombyggt transportflygplan som bedriver signalspaning. - Foto: Försvarsmakten/TT

Försvaret signalspanade vid finsk-ryska gränsen

Ett svenskt signalspaningsplan har vid två tillfällen under veckan flugit över Finland nära den ryska gränsen, rapporterar Dagens Nyheter.


Försvarsmakten kan bekräfta att vi flyger med S102B Gulfstream i Finland relativt nära ryska gränsen. Vi kan på grund av sekretess inte gå in på syftet med flygningen, men flygplanet bemannas normalt med signalspaningspersonal från FRA.”, uppger Per-Ola Mjömark, pressekreterare på Försvarsmakten, för tidningen.

På sajten Flight Tracker har planet setts flyga nära S:t Petersburg och Kolahalvön. Försvaret uppger att det är det utökade säkerhetssamarbetet mellan Sverige och Finland i samband med Natoprocessen som har gjort operationen möjlig.

Flygplanet utför så kallad teknisk signalspaning, vilket betyder att det fokuserar på signaler från radar, navigeringsutrustning och vapensystem.

Det är första gången som Sverige bedriver signalspaning på Ryssland över finländskt territorium, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

— Det är viktigt för Sverige att veta vad ryssarna gör. Här får vi en möjlighet att hämta upp mot Murmansk där det finns många ryska anläggningar, säger han till Dagens Nyheter.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!