Ny statistik om våld och hot på pendeltågstrafiken är framtagen av tidningen Arbetet. Arkivbild.
Ny statistik om våld och hot på pendeltågstrafiken är framtagen av tidningen Arbetet. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Tågvärdarna fick ta hand om över 2 000 allvarliga incidenter förra året

Våld och hot mot personal och passagerare rapporterades i fjol över 200 gånger i pendeltågstrafiken i Region Stockholm, rapporterar Arbetet.


Tidningen har tagit del av statistik från Trafikförvaltningen som visar att närmare 15 000 incidenter registrerades 2022.

Av dem var cirka 2 100 sådana incidenter som dittills oftast hanterats av en tågvärd ombord, varav drygt 1 300 fall där människor omkommit, skadats eller riskerat att skadas, enligt Arbetet.

Dörrarna öppnades fast alla vagnar inte var vid perrongen än

Oftare än fem gånger i månaden öppnade ett pendeltåg dörrarna utan att alla vagnar stod vid perrongen.

­– Det är ju sådant som en tågvärd ser, men kan missas av föraren, säger Rainer Andersson, tågvärd och styrelseledamot i Seko Pendelklubben, till Arbetet.

Tågvärdarna fick förra året även hantera allvarliga händelser som självmord, gängbråk, skjutningar mer mera. I snitt inrapporterades dessutom ett 20-tal sjukdomsfall i månaden på tågen.

Skyddsombuden i ST Pendeln har meddelat att ensamarbete för lokförare i pendeltågstrafiken stoppas från måndag klockan 9. Enligt facket visar antalet incidenter på stora risker i arbetsmiljön sedan ensamarbetet infördes.

TT
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!