Bilderna är endast genrebilder och har inget med fallet att göra
Bilderna är endast genrebilder och har inget med fallet att göra - Foto: Tullverket/Henrik Montgomery/TT

Två tidigare ostraffade kvinnor döms för knarkgömma på 300 kilo – var värd 40 miljoner

Två tidigare ostraffade kvinnor döms till fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. De misstänks ha förvarat och transporterat hundratals kilo droger åt ett kriminellt nätverk.


Kvinnorna, 19 och 28 år gamla, döms till fängelse i sju år, respektive sju år och sex månader för synnerligen grovt narkotikabrott.

Två män, 32 och 30 år gamla, döms i samma mål för narkotikabrott respektive grovt narkotikabrott. Påföljden för 32-åringen blir fängelse i ett år och åtta månader. 30-åringen döms till fängelse i fem år.

Annat ärende

Den omfattande narkotikahärvan nystades upp i Stockholm i april 2022 av en slump. En polispatrull som befann sig i ett flerbostadshus i ett annat ärende reagerade på kraftig cannabislukt från en lägenhet.

Ensam i bostaden när polisen tog sig in befann sig en 19-årig tidigare ostraffad kvinna. Hon låg i sängen omgiven av svarta sopsäckar fulla med narkotika.

Det rörde sig om sammanlagt 300 kilo droger till ett gatuvärde av runt 40 miljoner kronor.

En 28-årig kvinna, även hon tidigare ostraffad, greps drygt en månad senare misstänkt för inblandning. Den yngre misstänks ha ansvarat för att förvara narkotikan, den äldre för att sköta transporter.

"Gröna personer"

Kvinnorna illustrerar en utveckling där unga och tidigare ostraffade så kallade "gröna personer" enligt polis och åklagare blir allt intressantare för gängen. Vill du veta mer om "gröna gummor" så har Nyheter24 skrivit en artikel om det – här.

Enligt Jesper Jonsson, ansvarig utredare på polisen, har polisen inte haft koll på någon av kvinnorna tidigare.

— Är man yrkeskriminell i någon typ av gängkonstellation så har man ofta ögonen på sig från polisen. Har man då saker man vill förvara är det tacksamt att lägga det på en person som inte har det, sade han till TT i januari.

Utöver att 19-åringen befann sig i lägenheten när polisen slog till består bevisen mot dem bland annat av material från mobilchattar, samt dna och fingeravtryck som lämnats på narkotikan.

Kvinnorna förnekar brott.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!