Daniel Bäckström, en av Centerpartiets tre partiledarkandidater. Arkivbild.
Daniel Bäckström, en av Centerpartiets tre partiledarkandidater. Arkivbild. - Foto: TT

Intern kritik mot kandidat till Centerledare

Intern kritik har riktats mot Centerns partiledarkandidat Daniel Bäckström efter hans svar på frågor om att gå i pridetåget och viga samkönade par.


Ämnet kom upp i måndags under en intern utfrågning av Centerns tre kandidater till att ta över partiledarposten efter Annie Lööf.

På frågan om kandidaterna kan tänka sig att gå längst fram i pridetåget – som den nuvarande partiledaren har gjort – och viga samkönade par svarade Bäckström att han behövde "fundera".

— Om jag kommer att viga samkönade par? Jag har inte vigselrätt, svarade partiledarkandidaten Daniel Bäckström.

— Men om du hade haft det? sade utfrågaren Li Skarin.

— Så kommer jag nog att få fundera på frågeställningen och kommer att ha dialog med centerstyrelsen om hur vi ska medverka i pridetåget. Jag tror att det är väldigt viktigt att visa engagemang i de här frågorna, fortsatte han.

Centerns ungdomsförbunds ordförande Réka Tolnai beklagar att Bäckström inte var tydligare.

— Vi i Cuf förväntar oss en djupgående förklaring från honom, säger hon till Ekot i Sveriges Radio.

Båda de två andra kandidaterna, Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist, svarade att de skulle gå längst fram i pridetåget och viga samkönade par.

I ett inlägg på Facebook efteråt förtydligade sig Bäckström och skrev att det är självklart att en partiledare för C går med i pridetåget. Han skrev dock inte rakt ut om han skulle viga samkönade par om han kunde men att han försvarar rätten att älska vem man vill.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!