Två lastbilschaufförer från Jönköping visiterades av polisen.
Två lastbilschaufförer från Jönköping visiterades av polisen. - Foto: Pixabay/Johan Nilsson/TT

Chaufför tvingades klä av sig naken – visiterades med ficklampa i rumpan

Två lastbilschaufförer från Jönköping visiterades av poliser som misstänkte att förarna körde med förfalskade förarkort. En av förarna togs då åt sidan för en visitation – för undersökning av kroppsöppningar.


Det var i augusti i fjol som två lastbilschaufförer stoppades av polisen som misstänkte att chaufförerna använt sig av förfalskade förarkort. Polisen valde då att ingripa, rapporterar Jönköpings-Posten.

Chaufförerna fick sina hytter genomsökta och blev sedan kroppsvisiterade. En av yrkesförarna från ett Jönköpingsföretag ombads då i polisens buss att klä av sig naken. Föraren ska sedan ha blivit lyst med en ficklampa i rumpan.

Eftersom förarkortet, ett dokument som skulle göra det möjligt att fuska med kör- och vilotider, inte hittades lät polisen föraren köra vidare.

Chefchauffören om händelsen: "Trakasserier"

Chaufförernas chef, som fick höra om vad som hade hänt strax efteråt, ska enligt tidningen ha uppgett att poliserna skrattat åt chauffören medan de förnedrade honom.

– Det här är trakasserier. Jag har aldrig varit med om något liknande och jag har varit yrkeschaufför i 24 år och blir stannad fem, sex gånger per år, säger chefen till tidningen.

Polisens agerande anmäldes till JO

I en tidigare intervju med tidningen berättar chefen att den utpekade bilinspektören är "ökänd inom branschen och att han har hört om flera tidigare exempel på trakasserier från lastbilschaufförer".

– Detta var första gången för oss. Den här polisen är väldigt känd på sociala medier och folk på till exempel Facebook säger att han har blivit anmäld och förflyttad inom polisen tidigare.

Polisens agerande anmäldes sedan till Justitieombudsmannen (JO) som riktar stark kritik mot polisens agerande på flera punkter.

Justitieombudsmannen konstaterar att genomsökningen av chaufförernas förarhytter inte hade "laga stöd enligt fordonslagen". Myndigheten anser även att kroppsvisitationen som utfördes saknade grund samt att polisens dokumentation kring händelsen varit bristfällig.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!