Energidryck sätter människor i två läger.
1 av 3
Energidryck sätter människor i två läger. - Foto: Montage TT/Pixabay
Många blir bereoende av energidryck.
2 av 3
Många blir bereoende av energidryck. - Foto: TT
Det kan orsaka hjärtproblem.
3 av 3
Det kan orsaka hjärtproblem. - Foto: Pixabay

Ny studie: Det här händer i kroppen när du dricker energidryck

Älskar du energidryck? Då borde du verkligen läsa det här och ta dig en funderare.


Debatten om energidryck är verkligen en vattendelare. Några dricker flera burkar om dagen, medan andra inte ens skulle gå i närheten av dem. Det är knappt att forskare kommer överens huruvida de är farliga eller inte.

Men en ny studie från David Grant Medical Center i Kalifornien visar vad som egentligen händer i vår kropp när vi dricker energidryck. Och det är minst sagt intressant.

Studien, som leddes av Emily Fletcher visade nämligen att energidrycker är mer skadliga för hjärtat än enbart koffein, skriver Indy100.

Vi ska förklara varför.

I studien användes 18 friska personer, upp till 40 år gamla. I sex dagar skulle de dricka en dryck – antingen energidryck eller en dryck bestående av koffein, limejuice och körsbärssirap. Båda dryckerna innehöll lika mycket koffein, motsvarande vad genomsnittsamerikanen konsumerar på en dag.

Efter sex dagar bytte deltagarna till den dryck de inte druckit tidigare.

Efter att de druckit gjordes EKG, som spårar hjärtats elektriska aktivitet. Samtidigt mättes blodtrycket i intervaller under de kommande 24 timmarna.

För båda grupperna kunde man se att blodtrycket ökade, men att det var signifikant högre efter sex timmar hos dem som hade druckit energidryck.

De som drack energidryck hade också högre QT-intervaller efter två timmar. QT-intervaller är tiden mellan hjärtslag. Om de är för långa kan det leda till livshotade arytmi.


Bild: Journal of the American Heart Association

Studien visade även att små doser av koffein är säkra, men att just energidrycker innehåller flera olika varianter av "energi".

Dessutom söker allt fler energidryck-konsumenter vård på akutmottagningarna ökat, eftersom de har fått onormal hjärtrytm.

Forskarna kom fram till att om man har problem med hjärtat bör man inte dricka energidryck, skriver Indy100.

Läs även om hur energidryck påverkar ditt hjärta och om 13-åringen som blev förlamad av energidryck.

Se även: Hon drack tre flaskor vin om dagen i tio år – så ser hon ut nu

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du dricka energidryck?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Strejkvarsel på Heathrow

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning? Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.

Polisen rapporterar om brand, Hammarö

"Det brinner i en villa i Hammarö", skriver polisen på sin hemsida.

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Nästan 37 000 människor – civila och soldater – uppskattas vara saknade sedan februari 2022 i Ukraina. Det verkliga antalet kan dock vara mycket högre, varnar landets människorättskommissionär Dmytro Lubinets.

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.