Människan föds med två rädslor…
Människan föds med två rädslor… - Foto: Pixabay

Människor föds med två rädslor – de här två är det

Alla rädslor förutom de här två är inlärda enligt forskare. Är du rädd för de här två sakerna?


Du kanske tror att du varit rädd för spindlar eller spöken hela livet, men det är faktiskt inte sant. Det är nämligen så att människor faktiskt bara föds med två rädslor, resten har vi fått lära oss, skriver CNN.

Den första rädslan människor, och även många djur, föds med är rädslan för att falla.

I en undersökning gjord 1960 gjorde forskare experiment på småbarn mellan sex och 14 månader gamla, likväl som djur.

De satte barnen på en ganska hög plattform, så hög att det skulle göra ont om de föll ner från den. Tanken var att se hur många av barnen, eller djuren, som skulle kliva över den synliga kanten. Så klart hade forskarna monterat plexiglas runt toppen av säkerhetsskäl.

Bildkälla

Men det de märkte när det satte barnen, och djuren, på plattformen var att väldigt få av dem som närmade sig kanten. Och de flesta verkade undvika den helt. Detta på grund av att rädslan för att falla är en grund för många arters överlevnad.

Den andra rädslan vi föds med är rädslan för höga ljud. Den fungerar som så att när en människa hör ett högt ljud kommer den reagera med en omedelbar "fly eller fäkta"-reflex.

Denna typ av reflex kallas för forskare för startle-reflexen. Vid riktigt höga ljud kommer reflexen vara att ducka med huvudet, eftersom du blir skrämd. Anledningen är att många arter varnas av höga ljud, då de indikerar att en fara kan vara i närheten, skriver CNN.

Bildkälla

Nyheter24 har tidigare skrivit om den helt sjuka anledningen till att många unga, gravida tjejer börjar röka och att The Ring och The Grudge blir en film, och den kommer hemsöka dina drömmar.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för de här två sakerna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.