Bilden sprids över världen.
1 av 3
Bilden sprids över världen. - Foto: Google Maps/Attn
Sköldis kan inte se vad som är vad.
2 av 3
Sköldis kan inte se vad som är vad. - Foto: Pexels
Inte så konstigt att se varför.
3 av 3
Inte så konstigt att se varför.

Bilden på de här två burkarna sprids på nätet – av en fruktansvärd anledning

Det här är riktigt otäckt när man fattar vad det är.


Vi kommer alla i kontakt med flera plastförpackningar varje dag. Våra flaskor, lunchlådor, matkassar, hårspännen, engångsbestick och köksredskap består ofta av plast.

Och även om plast underlättar mycket i vardagen så kan materialet vara fullkomligt livsfarligt. Kolla bara på den här bilden, som just nu sprider sig superfort på nätet:

Till vänster ser du en burk med plastpåsar. Till höger ser vi maneter.

Vad är då grejen? Jo, de utrotningshotade havssköldpaddorna älskar att äta maneter, och för dem är det i stort sett omöjligt att skilja på påsarna och maneterna.

När sköldpaddor äter plasten kan de kvävas eller få sina matsmältningsorgan förstörda.

– Vi vet att både sköldpaddor och havsfåglar får i sig väldigt mycket skräp, och det är ett växande problem, sa nyligen australienska forskaren Chris Wilcox i ett pressmeddelande, skriver Attn.

Med andra ord måste mänskligheten verkligen skärpa sig om vi inte vill att sköldpaddorna ska utrotas helt. Bilden började spridas redan i höstas, men har nu börjat gå viral på allvar.

Mer om plast i världshaven:

Enligt World Economic Forum hamnar runt åtta miljoner ton plast i världshaven varje år. Det mesta av den plasten består av små bitar, så kallad mikroplast.

Eftersom man har svårt att bedöma exakt var plasten befinner sig (havet är ett stort ställe) är det nästan omöjligt att säga hur stor påverkan det har på djurlivet.

Nyligen varnade forskare om att något hemsk håller på att hända med Antarktis – läs mer om det här.

/
Hav
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bryr du dig om miljön?
Tack för din röst!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.