Om man inte tar hand om tänderna kan de drabbas av erosion
1 av 5
Erosion är ett vanligt förekommande begrepp för frätskador på tänderna. - Foto: TT
Vad är erosion
2 av 5
"Vad är erosion?" är en av de vanligaste frågorna som svenskar ställde under 2016. - Foto: Google / Pixabay / Emojipedia (Simon Lundberg)
Erosion innebär nedslipning
3 av 5
Erosion är också en naturgeografisk process som innebär nedslipning. - Foto: Ap
Kvinna undviker att drabbas av frätskador
4 av 5
Erosion är också frätskador på tänder. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tänder
5 av 5
Erosion kan också behöva behandlas om det blir tillräckligt allvarligt. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Det här är erosion – och det kan du göra om du lider av frätskador

Erosion är en naturlig process, men också ett begrepp på en otroligt vanlig frätskada på tänder orsakad av bland annat läsk.


Du kanske minns från geografin att din lärare pratade om erosioner. Alltså en naturlig process som innebär att bland annat berg, jord eller annat material nöts ned eller förflyttas på grund av en mekanisk eller kemisk påverkan.

Bild: AP/TT

I vardagligt tal är det antagligen inte just den typen av förklaring som de flesta syftar på. Faktum är att frågan "vad är erosion?" är en av de mest googlade frågorna bland svenskar 2016.

Så vad är det för annan typ av erosion som finns? Jo, tänderna kan ju, precis som ordet erosion innebär, också nötas ner. Men inte på grund av en naturlig eller biologisk process. Det handlar om frätskador.

Det innebär att tandytan, eller emaljen, har utsatts för slitage. Det är sura ämnen som orsakar erosionen. Det handlar oftast om juice, läsk, vin, apelsiner eller godis.

Man kan också få slitage på tänderna om man har en sjukdom som gör att man kräks ofta.

Pass på! För om du inte behandlar skadan så kan den förvärras och nå djup in i själva tanden. Symtomen brukar vara att man känner kraftiga ilningar, att tandens form ändras eller att tanden gulnat.

Tänk dig lite att tänderna är ett berg och att det nöts ner av en mekanisk påverkan som exempelvis sand som slipar ner stenen. Likt hur erosion fungerar i naturen.

Vad ska man då göra för att undvika erosion eller frätskador?

Bild: TT

Om du inte har särskilt djupa frätskador så ska du bara försöka undvika sura drycker och livsmedel. Dessutom är en mjuk tandborste och en tandkräm som inte innehåller mycket slipmedel ett hett tips.

Har du ökad risk på grund av kost eller medicinska problem så kan tänderna stärkas med fluor i form av munsköljmedel, sugtabletter eller gel som finns på apotek.

Vid riktigt stora skador behövs ett besök till tandläkaren där behandling för erosioner kan vara plastfyllning eller tandkronor.

Tänk också på att om du borstar tänderna för nära inpå att du exempelvis druckit läsk eller juice så kan även det förvärra erosionen.

Bild: TT

Har du fler funderingar kring erosioner? Besök Vårdguiden för fler tips och information.

Läs också om vilka läskedrycker som är de största bovarna när det kommer till just erosion.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lider du av erosion på tänderna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.