Albert Einstein, helt klart en förebild när det kommer till att skryta med ens intelligens.
1 av 2
Albert Einstein, helt klart en förebild när det kommer till att skryta med ens intelligens. - Foto: TT/Google Maps
Men vilken stad i Sverige är egentligen smartast, sett till invånare?
2 av 2
Men vilken stad i Sverige är egentligen smartast, sett till invånare? - Foto: Google Maps / Emojipedia

Det här är Sveriges smartaste orter – se hela listan

Bor du i någon av de här städerna? Grattis, då är du förmodligen sjukt smart också. Trist läge för de som bor längre norrut i landet bara.


Okej, så alla kan ju inte vara som den här Sheldon Cooper-ungen som har varit medlem i Mensa sedan han var bara fyra år. Eller den här treåriga bosstjejen som har lika högt IQ som Albert Einstein.

Men visst skulle det kännas ganska bra att veta att du bor i en ort i Sverige där flest smartingar bor?

Föreningen Mensa, för personer med hög IQ (intelligenskvot), har nyligen gått ut med uppgifter om var de smartaste svenskarna bor, baserat på hur hög andel av invånarna i orten som är medlem i Mensa.

Bildkälla

Inte helt förvånande snor universitetsstäderna och de större städerna åt sig pallplatserna. Smartast invånare har faktiskt just universitetsstaden Lund, där 0,16% av stadens invånare är medlemmar i den exklusiva klubben för personer med hög intelligens.

På andraplats kommer Solna och på tredje plats Täby strax utanför Stockholm.

Med på 10-i-topplistan finns även Linköping, Stockholm, Lomma, Knivsta, Uppsala, Danderyd och Vellinge.

Bildkälla

Sedan finns det en hel del orter i Sverige som stoltserar med en enda medlem i Mensa.

Om du vill haffa det guldkornet så får du leta i bland annat Åre, Hultsfred, Åmål, Fagersta, Orsa, Vadstena, Kungsör, Hagfors, Torsby, Barsebäck, Bengtsfors, Dingle, Härryda, Hönö, Jonsered, Ullared, Vara, Söderköping, Säffle och Bollnäs.

Trist läge för de få orter som inte har en enda medlem i Mensa ännu. De orterna är Sotenäs, Grums, Härjedalen, Mellerud, Arjeplog, Robertsfors och Haparanda.

Bildkälla

Men häng inte läpp för det om du känner dig träffad.

Med största sannolikhet finns det en hel del riktigt skarpa stjärnor där ute som har bättre saker för sig än att skryta med sin intelligens med hjälp av ett medlemsskap i Mensa.

Enligt Monika Orski, ordförande i Mensa i Sverige, så är det fler män än kvinnor som söker sig till föreningens tester. Men det är en lite större andel av kvinnorna som faktiskt kommer över gränsen på testet.

– Med de mönster som är etablerade inom vår kultur verkar det i genomsnitt ligga längre bort för kvinnor att söka sig till en förening som Mensa, men närmare att vilja vara aktiv i föreningen om man väl har gått med, säger Monika Orski i ett pressmeddelande.

Bildkälla

Om du själv är intresserad av att bli medlem i Mensa så kan det vara bra att veta att ditt IQ bör ligga på över 126, då kan du få en hint om att du är rätt virke för att få vara med i gänget.

Här kan du läsa om 16-åriga Lauren, som älskar spraytans, manikyrer och att festa. Hon har också en uppskattad IQ på 161, med andra ord högre än Einsteins 160. Är du förresten singel? Det kan vara för att du helt enkelt är sjukt smart.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

IQ
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du smart?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.