Forskning visar: De här 4 enkla knepen avslöjar en riktig lögnare

Känner du någon riktigt lurig lögnare? Eller är du kanske rädd för att dina egna lögner ska bli avslöjade? Här är tecken du bör ha koll på.


Visste du att du får höra betydligt fler lögner under en dag än du kanske kunde ana? Faktum är att du utsätts för allt mellan 10-200 lögner i snitt per dag, enligt kommunikationsexperten Noah Zandan.

Det forskas en hel del på ämnet med hjälp av bland annat lögndetektorer, stressanalyser, hjärnscanningar och blodtrycksmätare.

Men metoderna är inte helt träffsäkra. Därför rekommenderar Noah Zandan att vi är mer uppmärksamma på vad folk faktiskt säger istället.

Här är hans fyra bästa tips att hålla koll på när du vill avslöja en lögnare:

1. Lögnare använder sig inte av ordet "jag".

Bildkälla

Lögnare undviker gärna att prata om sig själva. I stället berättar de gärna om vad andra personer i andra situationer har varit med om, för att distansera sig från sina lögner.

2. Lögnare använder ofta ett negativt språk.

Bildkälla

Enligt Noah använder sig lögnare av ett negativt och nedlåtande språk för att de undermedvetet känner skam över sina lögner. Därför spär de ofta på situationer och kritiserar extra mycket för att låta mer övertygande.

3. Lögnare undviker nyanserade beskrivningar.

Bildkälla

För detaljerade svar innebär större risk att bli avslöjad, därför håller sig erfarna lögnare mer till förenklade historier.

4. Lögnare använder sig av långa meningar.

Bildkälla

Det här är en klassiker. I stället för att svara rakt på sak snurrar lögnare in sig i långa haranger och bortförklaringar som egentligen bara är en massa svammel.

Här kan du se Noahs TED-talk där han beskriver de olika punkterna mer ingående.


Visste du att till och med dina mail kan avslöja om du ljuger? Ta reda på hur det går till här. Här får du också tips på olika kroppsrörelser du ska ha koll på om du vill avslöja en lögnare.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
/
TED
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Stämmer detta in på någon du känner?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.