Kommer du från Sveriges snålaste område?
Kommer du från Sveriges snålaste område? - Foto: TV4/TT

Ny undersökning visar: Bor du här är du snålast i Sverige

"Snåla Smålänningar" har du kanske hört om, men stämmer det verkligen?


Totalt sett är det få av svenskarna som ser sig som snåla, drygt en av fem svenskar ser sig på det viset visar en undersökning framtagen av Bigbank i samarbete med SIFO.

Undersökningen har gjorts på 1 121 svenskar i åldrarna 15 till 55. Det verkar som att det finns flera faktorer som spelar in i huruvida man uppfattar sig som snål eller inte. Både bostadsort, ålder och inkomst påverkar ens snålhet.

Många tror att det är pensionärer som är de riktigt snåla. Men i själva verket visar det sig att nästan var tredje person i åldrarna 15 till 34 anser sig vara mer snål än andra. Medan bara en av fem i åldrarna 35 till 55 känner samma sak.

Även mellan låg- och höginkomstagare finns stora skillnader. Bara 18 procent av personerna med en inkomst över 30 000 kronor i månaden anser sig vara snålare än andra. Medan bland de som tjänade upp till 18 999 kronor var motsvarande siffra betydligt högre, hela 26 procent.

Men var bor de snålaste svenskarna?

Men var bor egentligen de snålaste snåljåparna någonstans? Faktiskt inte i Småland, även om det är lätt att tro.

Nej, de bor i mellersta Norrland. Där anser sig nästan var tredje person vara snålare än andra. Tvåa kommer så Småland med 28 procent, följt av norra Mellansverige på 25 procent.

Det verkar dock som att Stockholm och Göteborg ligger lika med båda på 23 procent.

De minst gnidna folken hittar vi däremot längst söderut med15 procent snålisar, respektive längst norrut där bara 19 procent är snåla.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att överviktiga personer oftast är generösare än smala enligt ny forskning.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
/
/
/
Ung
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att du är snål?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

1 timme sedan
Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

1 timme sedan
USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

2 timmar sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.