Epileptiska anfall kan vara läskiga för någon som ser det för första gången. Men alla kan drabbas, och då gäller det att veta vad en ska göra.
1 av 4
Epileptiska anfall kan vara läskiga för någon som ser det för första gången. Men alla kan drabbas, och då gäller det att veta vad en ska göra. - Foto: Pixabay/TT
En person som återhämtar sig från ett anfall ska läggas i framstupa sidoläge. Man ska inte utföra hjärt- och lungräddning på en sådan person.
2 av 4
En person som återhämtar sig från ett anfall ska läggas i framstupa sidoläge. Man ska inte utföra hjärt- och lungräddning på en sådan person. - Foto: Wikimedia commons
Man ska också stanna kvar hos personen tills den är okej.
3 av 4
Man ska också stanna kvar hos personen tills den är okej. - Foto: Pixabay
Vissa personer med epilepsi bär symboler och armband för att visa att de har sjukdomen.
4 av 4
Vissa personer med epilepsi bär symboler och armband för att visa att de har sjukdomen. - Foto: Montage/TT

Många kan få epileptiska anfall under livet – så här gör du om någon drabbas

10 procent av befolkningen beräknas någon gång under livet få ett epileptiskt anfall. Det här ska du göra för att hjälpa till.


För någon som för första gången ser ett epileptiskt anfall kan det upplevas väldigt dramatiskt, och anfallet kan tyckas pågå väldigt länge. Men faktum är att 10 procent av befolkningen någon gång kommer få ett epileptiskt anfall, och få vet vad man ska göra.

– Jag tror absolut att folk har epileptiska anfall som de inte märker, berättar Anna Edelvik, överläkare på Neurologsketionen på Sahlgrenska sjukhuset, för Nyheter24.

Ungefär 60 000 personer i Sverige har sjukdomen epilepsi. För att diagnosticeras med sjukdomen måste en person ha drabbats av minst två anfall, där det inte finns en tillfällig utlösande orsak. Men alla kan drabbas av ett anfall, och i de flesta fall handlar det då om ett provocerat anfall som man bara får en gång. Det kan bland annat bero på drogintoxikationer, skallskador och stroke.

Epileptiska anfall kan beskrivas som okontrollerade elektriska urladdningar. Edelvik menar att hjärnan består av stora nätverk av celler som gasar och ger positiva signaler, och celler som bromsar.

– När det blir obalans så att det är "mer gas än broms" leder det till flera elektriska urladdningar. I vissa fall kan det handla om en medfödd obalans, så att man får spontana anfall då och då. I andra fall kan det bero på en förändring i hjärnan, exempelvis en hjärntumör, som retar och irriterar, förklarar Edelvik.

Ett anfall kan synas i en del av kroppen, men även sprida sig till hela. I det senare fallet förlorar personen medvetandet. Kroppen krampar, personen kan börja tugga och kanske kissar på sig.

Kan man dö av ett epileptiskt anfall?

– Man kan det, men det är extremt sällsynt. Då är det antingen för att man skadar sig, eller för att anfallet inte går över av sig själv. Det är därför man ska ringa ambulans efter 4-5 minuter, och då kan man behöva bryta det med mediciner.

Nej, du ska inte lägga en plånbok i munnen

Det finns en myt om att man ska stoppa in någonting, exempelvis en plånbok, i munnen på personen som har ett epileptiskt anfall. Men det avråder Edelvik ifrån.

– Förr gjorde man ofta så för att förhindra att någon ska bita sönder tungan. Risken är i stället att man lägger något i munnen som går sönder, och fastnar i luftvägen. Då kan personen kvävas efteråt. Det leder tyvärr till att man kan få tung- eller tandskador, men alternativet är sämre.

Så vad ska en egentligen göra om någon drabbas av ett anfall?

– Först och främst ska man se till att personen inte skadar sig. En personen som får ett epileptiskt anfall i en begränsad del av hjärnan kan fortfarande vara uppegående, och göra saker som denne inte är medveten om. Då ska man försöka förhindra dem att göra farliga saker tills anfallet tar slut, berättar Edelvik.

Edelviks råd vid ett epileptiskt anfall:

1. Lämna inte personen som fått ett anfall

2. Se till att personen inte skadar sig, genom att till exempel ta bort vassa föremål eller skydda huvudet, men håll inte för hårt i personen.

3. Knäpp upp högt knäppta skjortor och annat som kan hindra andningen

4. Gör inte hjärt- och lungräddning

– Under själva anfallet kommer personen sluta andas men när anfallet är slut kommer andningen successivt tillbaka. En sådan person ska man absolut inte göra hjärt- och lungräddning på, förklarar Edelvik.

5. Vid återhämtning, lägg personen i framstupa sidoläge

6. Stanna kvar tills personen är okej

7. Ring ambulans om anfallet inte har avtagit efter 4-5 minuter, om personen har skadat sig eller personen inte haft ett anfall tidigare.

Här kan du läsa mer om epilepsi.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den här ormen som får ett epileptiskt anfall.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vet du vad du ska göra nu?
Tack för din röst!