Den gröna röran som du alltid trott är riktig wasabi är faktiskt något helt annat.
1 av 4
Den gröna röran som du alltid trott är riktig wasabi är faktiskt något helt annat. - Foto: TT
Wasabin växer vilt i Japan och är svår att odla i någon större utsträckning då den lätt får olika infektioner. Detta gör också den lilla knölen väldigt dyr. Riktig wasabi rivs traditionellt på ett verktyg som heter oroshigane, vars skrovliga yta är gjord av hajskinn.
2 av 4
Wasabin växer vilt i Japan och är svår att odla i någon större utsträckning då den lätt får olika infektioner. Detta gör också den lilla knölen väldigt dyr. Riktig wasabi rivs traditionellt på ett verktyg som heter oroshigane, vars skrovliga yta är gjord av hajskinn. - Foto: TT
Det som du istället serveras på nästan alla sushiställen utanför Japan är vanlig pepparrot, blandad med senap och grön karamellfärg.
3 av 4
Det som du istället serveras på nästan alla sushiställen utanför Japan är vanlig pepparrot, blandad med senap och grön karamellfärg. - Foto: TT
Så om du inte ätit sushi på en finkrog i Japan så är det ytterst otroligt att du någonsin ätit riktig wasabi.
4 av 4
Så om du inte ätit sushi på en finkrog i Japan så är det ytterst otroligt att du någonsin ätit riktig wasabi. - Foto: TT

Du har förmodligen aldrig ätit riktig wasabi – här är anledningen

Gillar du wasabi? Är den gröna lilla klumpen ett obligatoriskt tillbehör för att krydda till din sushi? Då står du nog inför en riktig chock – för antagligen har du aldrig ätit den japanska, starkt smakande roten.


Du vet den lilla gröna klumpen som burkar ligga vid sidan av din sushi? Ja precis, den som gör dig röd om kinderna och får dig tro att din näsa ska explodera om du tar lite för mycket. Det är wasabi – eller det ska i alla fall föreställa wasabi.

Vad är wasabi egentligen?

Wasabi är en grön rot som växer vilt i forsar och strömmar på den japanska landsbygden. Den tycker inte om att odlas i växthus eller för tätt då den lätt blir infekterad av parasiter, skriver Metro UK.

Om wasabi ska importeras till Europa skulle det kosta runt 430 kronor per 100 gram. Det skulle antagligen innebära att de flesta sushiställen i Sverige gick i konkurs bara på grund av importen...

Den "wasabi" som du istället serveras på nästan alla svenska sushiställen är vanlig pepparrot, blandat med senap och grön karamellfärg. Bildkälla: TT

Wasabins nära släkting

Men vad är det då vi äter istället för wasabi? Jo, vi äter en ganska nära släkting till wasabin – nämligen pepparrot. Pepparroten växer i Europa, den är billig och den har samma smakenzymer som wasabi.

För att få till den kryddiga smaken brukar man faktiskt blanda i stark senap. Den gröna färgen är tyvärr inte äkta – det är grön karamellfärg.

Skillnaden i smak är dock ganska distinkt, då riktig wasabi både är sötare och starkare än sitt pepparrots-och-senaps-substitut, skriver Metro UK.

Äkta wasabi brukar rivas på verktyget oroshigane och serveras endast på väldigt fina sushirestauranger. Bildkälla: Lazythunk / Flickr

Riven wasabi

Det enda sättet som gör att du egentligen kan vara riktigt säker på om du har ätit riktigt wasabi är om din kock faktiskt rivit wasabin framför dig. Då helst på det klassiska verktyget oroshigane, som traditionellt är gjort av hajskinn.

Så, om du inte varit på en fin sushirestaurang i Japan, är det mycket troligt att du aldrig har ätit riktig wasabi – i hela ditt liv. Sorry alla sushi- och wasabiälskare.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den här lite underliga mattrenden – sushidoughnutsen – som tagit Instagram med storm.

Här under kan du se en video som förklarar skillnaden mellan wasabi och pepparrotssubstitutet.


/
Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du wasabi?
Tack för din röst!