De flesta vuxna i Sverige sover så mycket som behövs, mellan 6 till 8 timmar per natt. Det visar en ny undersökning.
De flesta vuxna i Sverige sover så mycket som behövs, mellan 6 till 8 timmar per natt. Det visar en ny undersökning. - Foto: TT

Så mycket sover svenskarna – det är mer än du tror

Resultatet av en ny undersökning visar att de flesta svenskar sover som de ska men tycker själva att det behövs mer sömn.


De flesta vuxna i Sverige sover så mycket som behövs, mellan 6 till 8 timmar per natt. Det visar en ny undersökning.

Yougov gjorde en undersökning för tidningen Metro och fick fram resultat som tyder på att svenskarna inte sover så dåligt som vi tror. Hela 36 procent berättade att de sover runt 7 timmar per natt och 21 procent sover till och med 8 timmar.

Det var bara 13 procent som uppgav att de får 5 eller färre timmar sömn per natt. Men samtidigt svarade nästan hälften av alla personer "ja" på frågan om de tycker att de behöver mer sömn.

– Det kan vara att man tycker att man sovit en halvtimme eller en timme för lite. Och det kan påverka koncentrationen, säger John Axelsson, sömnforskare och universitetslektor i psykologi vid Karolinska institutet, till Metro.

– Om man har hög motivation och är lite stressad klarar man sömnbrist ganska bra. Men om man ska göra enformiga saker, då får man svackor, man har en energibrist lokalt i hjärnan. Sömn är bra för att göra tråkiga saker, för att man ska kunna hålla sig pigg i långa perioder, som titta på tv, hålla möten eller köra bil, säger John Axelsson.

Sömnbrist kan leda till större långsiktiga problem och brist på sömn under natten kan också leda till att man får koncentrations- och inlärningsproblem under dagen.

– Långsiktigt vet vi att det ökar riskera för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Och de starkare effekterna av störd sömn vare sig om man har skiftarbete eller insomni (sömnsvårigheter, reds anm). Det kan också öka risken för depression. Det finns ny forskning som visar att störd sömn ökar risken för att utveckla alzheimers sjukdom, man får mer plack i hjärnan.

Sömnforskarens egna ord om hur vi egentligen sover i Sverige:

– Min uppfattning är att vi inte sover så dåligt som många tror att vi gör. Många sover för dåligt i veckorna, sen är det många som har lättare insomniproblem, säger John Axelsson, sömnforskare och universitetslektor i psykologi vid Karolinska institutet, till Metro.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Sover du bra om nätterna?
Tack för din röst!