Par som har sex
Har du fått en fontänorgasm?

Experten berättar: Hur får man fontänorgasm?

Hur får man fontänorgasm, vad innehåller den och kan alla få det? Nyheter24 reder ut hur det här med fontänorgasmer funkar.


Mer fakta om experten

Sandra Dahlén arbetar som sexualupplysare och författare. Hon har bland annat skrivit boken "Sex med mera" och driver hemsidan sandradahlen.se.

Fenomenet fontänorgasm eller "kvinnlig utlösning" som det också kallas finns det många teorier om. Många kvinnor kämpar för att få det medan andra skäms och tycker att det är genant. Men kan verkligen alla få fontänorgasm? Hur får man det enklast och vad innehåller det egentligen?

Vill du läsa mer om den omtalade orgasmen? Här kan du ta del av 6 tips på hur du får fontänorgasm – och hur det känns att få en.

Kan alla få fontänorgasm?

Nyheter24 ringde upp sexualupplysare och författare Sandra Dahlén för att reda ut ett och annat om fenomenet.

Så hur ligger det egentligen till? Kan alla nå fontänorgasm eller bara vissa?

– Det vet vi inte, det har inte gjorts många undersökningar på det så det är fortfarande oklart. Hos alla med slida så verkar vara så att vid upphetsning så läcker det alltid lite vätska från körtlarna vid urinröret. Medan det hos en del när det blir riktigt skönt kommer mer, rinner eller sprutar, berättar hon.

– Det är väldigt individuellt hur man njuter och har sex. Vissa sprutar, vissa rinner och vissa blir bara våta.

Varför tror många att det alltid sprutar då?

– De som kollat på mycket porr kan ofta förvänta sig att det ska komma mängder, men det folk inte vet är att det även kan rinna.

Vad är fontänorgasm?

Vad innehåller en fontänorgasm?

– Det innehåller vätskor, eller rättare sagt vätska från prostata-vävnad som i sin tur kommer ifrån körtlar som sitter runt urinröret. Det är lite av samma vätskor som finns i mäns utlösning, bara det att mäns utlösning innehåller fler ingredienser, såsom spermier.

Kommer vätskan från urinröret?

– Det kommer ifrån urinröret men det är absolut inte kiss. Det innehåller bland annat glukos och är sött och vitt.

Så gör du för att få en fontänorgasm - enligt experten

– Det finns så starka normer och föreställningar om hur man ska ha sex, särskilt hetero-par som tänker att "bara vi hittar en passande ställning så kommer hon att spruta", men det som oftast utlöser en fontänorgasm är tryck eller massage mot G-punkten.

Vart sitter G-pukten?

– Främre slidväggen om man trycker mot magen. Och då är det tryck eller massage med fingrar eller möjligtvis en massagestav som gäller, möjligtvis om någon rider på en penis eller dildo. Men in och ut-sexet brukar inte vara någon stor chans till någon fontänorgasm. Självklart fungerar det för vissa, men i flesta fall inte.

Tipset för att få fontänorgasm: "Värma upp"

Så G-punkten sitter på det stället där fontänorgasmen "produceras"?

– Ja precis. Man trycker på eller masserar den känsliga vävnaden, som faktiskt producerar vätskan.

Vart sitter G-punkten för killar?

– Prostatan för killar sitter några centimeter in i analen och det handlar om samma sorts körtlar.

Något sista tips?

– Ibland man kan man behöva värma upp lite innan, kanske med någon form av mindre orgasm innan man börjar massera G-punkten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fått fontänorgasm?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.