Landets hyror har höjts till rekordnivåer 2024.
Landets hyror har höjts till rekordnivåer 2024. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Fredrik Sandberg/TT

Här har hyrorna ökat med 5 000 kronor 2024 – toppar listan

2024 är ett år som slår hårt mot många hyresgästers ekonomi. I snitt har hyrorna höjts med över fem procent vilket tvingar många att skära ner på utgifterna. Men var har hyrorna egentligen höjts mest?


De första månaderna av 2024 har för många varit en period som inneburit en jobbig känsla när hyresavierna dimper ner i brevlådan. Detta då en rad hyresvärdar höjt kostnaderna för hyresrätter runt om i landet. I snitt har svenska hyresgäster fått en höjning på 5,2 procent, skriver Hem & hyra.

Sambo? Då har du rätt att ta över hyreskontraktet från din partner

Så förhandlas din hyra fram

Höjningarna har i många fall slagit rekord men trots det är det långt ifrån alla hyresvärdar som är nöjda. De har krävt högre belopp och fler förhandlingar som i slutändan har strandat. 

När hyresförhandlingarna strandar så lämnas beslutet över till en oberoende instans. Hyresmarknadskommittén tar vid i allmännyttans fall och när det gäller privata värdar kan de vända sig till hyresnämnden som utser en skiljeman.

Dessa instanser är de som bestämmer hyrorna för hundratusentals svenskar och hittills under 2024 har höjningarna varit högre än det som förhandlats fram. Enligt Hem & hyra är den genomsnittliga höjningen på de förhandlade hyrorna 5,1 procent men hos de oberoende instanserna Hyresmarknadskommittén och hyresnämndens skiljeman har den siffran stigit till 5,5 procent.

Kommunens förslag: Höj hyran på äldreboende med 40 procent

Hyreshöjning med fem tusen kronor om året

Under 2023 låg snittkostnaden för en trea på 8 095 kronor. I de senaste mätningarna från 2024 visar det sig att kostnaden stigit till 8 513 kronor, vilket ger en höjning på strax över 5 000 kronor per år.

Men snitthöjningarna speglar inte verkligheten för alla hyresgäster. Kristoffer, boende i Svedala, har fått hyreshöjningar med hisnande 15,7 procent sedan 2022. 

– Jag förstår genuint inte varför. Jag tycker det är helt absurt, sanslöst med tanke på att det här är en välmående kommun, säger han till Hem & hyra.

En annan person, boende på Gotland, väljer helt sonika att flytta från ön på grund av de höga hyrorna.

– Jag förstod att det här kommer jag inte att klara. Plus att allt annat har blivit dyrt på Gotland, som båtresor och mat. Hyran blev droppen, säger hon.

Så kan du få pengarna tillbaka om du betalar för mycket i hyra

Hyreshöjningar i genomsnitt mellan 2000-2024. Foto: Hem & Hyra

Här har hyrorna höjts mest 2024

Hem & hyra har i sin granskning tittat på 25 kommuner och hyresvärdar för att se var hyrorna ökat mest under 2024, och av vilken hyresvärd.

Resultatet visar att Färgelanda kommun i Västra Götaland har fått se högst höjningar, där värden Valbohem höjt hyrorna med 6,40 procent i snitt. Därefter landar Burlöv kommun i Skåne län där hyresvärden Kanslihuset höjt hyrorna med sex procent i snitt. 

Trea på listan kommer Södertälje kommun i Stockholms län där Telge Bostäder och Telge fastigheter i snitt höjt hyrorna med 5,95 procent.

I botten landar värden Gislavedshus i Gislaveds kommun där höjningen skett med 5,60 procent i snitt.

Hyresgästen från helvetet – lade rå kyckling i postluckan

Kommunen som höjer hyrorna mest 2024 är Färgelanda. Därefter Burlöv och Södertälje. Foto: Hem & Hyra

/
/