Riksbankschef Erik Thedéen. Arkivbild.
Riksbankschef Erik Thedéen. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Thedéen: Svag krona är en inflationsrisk

Den fortsatt svaga utvecklingen för den svenska kronan utgör en risk för nya inflationsimpulser, enligt riksbankschefen Erik Thedéen. Han ser även en risk att räntesänkningarna i sig ställer till det, men ser lägre inflation och lägre räntor som huvudscenariot framöver.


De andra fyra ledamöterna i direktionen förde snarlika resonemang, inför beslutet att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent i förra veckan – den första sänkningen på över åtta år.

Tilltagande optimism

Avgående vice riksbankschefen Martin Flodén ser det som sannolikt att svensk inflation är på väg ned under inflationsmålet på 2 procent i KPIF-inflation under andra halvåret.

"Men både den tilltagande optimismen i den svenska ekonomin och den svaga växelkursen talar för att inflationstrycket därefter kommer att vara minst lika högt som vi bedömde vid det penningpolitiska mötet i mars", sade han enligt ett protokoll från Riksbanken.

Enligt Erik Thedéen finns det en risk att hushåll och företag reagerar på inflationshöjande sätt när styrräntan sänks.

"En möjlighet är att efterfrågan stiger mer, jämfört med antagandet i vår prognos från mars, och att den inriktas mot branscher som har svårt att snabbt öka sin produktion eller där bristande konkurrens gör att företagen kan höja sina prispåslag", sade Thedéen på förra veckans penningpolitiska möte enligt ett protokoll.

"Rör sig mot målet"

Men han ser det som ett rimligt antagande att inflationen kommer att sjunka tillbaka.

"I mars föll inflationen oväntat mycket, vilket bekräftar bilden sedan några månader tillbaka att inflationen nu dämpas och rör sig mot målet, och flera indikatorer tyder på ett fortsatt lågt inflationstryck de kommande månaderna", sade Thedéen.

Thedéen bekräftade i samband med räntebeskedet att Riksbankens direktion räknar med att fortsätta sänka styrräntan två gånger till under andra halvåret i år – ned till 3,25 procent – om inflationsprognoserna håller.

TT