Israels utrikesminister Israel Katz. Arkivbild.
Israels utrikesminister Israel Katz. Arkivbild. - Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Turkiet stoppar handeln med Israel

Turkiet har beslutat att från och med torsdagen stoppa all handel med Israel. Både export- och importvaror berörs av stoppet.


Det turkiska handelsdepartement offentliggjorde beslutet på torsdagskvällen, och skriver att handeln kommer att vara stoppad till dess att den israeliska regeringen tillåter ett "oavbrutet flöde" av humanitärt bistånd till Gaza.

Israels utrikesminister Israel Katz uppger att landet kommer att söka alternativa handelspartner för att kompensera den frusna handeln. Han anklagar Turkiet för att frångå internationella avtal och går hårt åt landets president Recep Tayyip Erdogan.

"Det här är ett beteende av en diktator som trampar på det turkiska folkets och näringslivets intressen, och samtidigt ignorerar internationella handelsavtal", skriver Katz på X.

Enligt Bloomberg, med hänvisning till den turkiska statistikmyndigheten, var handeln mellan de båda länderna värd 6,8 miljarder dollar i fjol, och bestod till 76 procent av turkisk export.

Tonläget mellan de båda länderna har blivit allt mer infekterat i takt med att kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas i Gazaremsan rullat vidare.

Redan i april stoppade Turkiet delar av sin export till Israel, och regeringen i Ankara har tidigare fått kritik för att handeln med Israel bibehållits under tiden kriget pågått.

TT