Vård kommun SKR pengar lön sommarjobb
Mer klirr i kassan för vårdpersonalen. - Foto: Fredrik Sandberg / TT

Här får du 10 000 kronor mer på sommarjobbet: Flera kommuner

I flera kommuner runt om i Sverige lockar man med sockrade lönekuvert på tiotusentals kronor om man tar anställning över sommaren. Och det verkar ha gett resultat – på Gotland exempelvis har man redan lyckats lösa bemanningen för sommarveckorna.


I hela Sveriges sjukvård började på torsdagen en stor konflikt om vad man ska få för betalt. Mer, tycker facken. Inte för mycket, tycker Sveriges Kommuner och Regioner.

MISSA INTE: Katastrofaktierna i fjol: Kan bli nästa guldgruva på börsen

På Gotland finns det pengar att hämta

Men samtidigt på exempelvis Region Gotlands hemsida lockas sommarvikarier som kan rycka in några extra veckor med en engångsbonus på 10 000 kronor. Det är glada nyheter, verkar vårdpersonalen tycka som nu står i långa rader för att fylla bemanningen i allt från hemtjänst till personlig assistans.

Det rapporterade P4 Gotland.

Och det är inte bara på Sveriges största ö som vårdpersonalen får sockrade bud.

Även i norr

I exempelvis Skellefteå lockas ungdomar att hoppa in och göra några knop, och få 10 000 kronor extra. Det rapporterade SVT Nyheter Västerbotten.

... och i Dalarna

Flera andra kommuner har liknande upplägg. De som jobbar extra på sommarsemestern får en rejäl höjning av sina inkomster.

I Ludvika ger man personalen 20 000 kronor i sommarpåslag för en hel månads extrajobb. Det har Nyheter24 redan rapporterat om. Men det var ändå inga muntra miner bland kommunens vikarier. Detta eftersom man först lovat 80 000 kronor i påslag, vilket de sedan backade ifrån.

Nu återstår bara frågan vad den ordinarie personalen ska få för ersättning. Det kan du följa i Nyheter24:s vårdkonfliktbevakning.

63 000 anställda påverkas – vårförbundets blockad startar

/
/
/
/
/