Skatteverket dricks lön skatt
Att dricksa har blivit allt mer populärt i Sverige, men i USA har det varit populärt länge. - Foto: Isabell Höjman / TT

Bara några få slipper skatta på dricks – så hög är skatten

Du som jobbar på restaurang eller något annat serviceyrke kan ibland få lite extra pengar från kunderna. Men de pengarna är du skyldig att skriva in i din deklaration och betala inkomstskatt på.


Skatten ska in.

Det är det enda som är lika säkert som döden, sägs det.

MISSA INTE: Har du Tesla-aktier: Ta pengarna och stick, eller?

Skatteplikt på dricks

Om man utför ett arbete och får betalt för det – både i form av lön från sin arbetsgivare och i form av dricks från en särskilt nöjd kund, så måste man deklarera det till Skatteverket.

Pia Blank Thörnroos är skatteexpert och jurist på Skatteverket.

– Personen får ersättning för att den utfört ett arbete och ersättningen är därför skattepliktig för betalningsmottagaren. Det spelar ingen roll om dricksen lämnas kontant eller genom ett extra belopp vid betalning med kontokort eller på annat elektroniskt sätt, till exempel med swish, säger Pia Blank Thörnroos.

När du betalar på restaurangen exempelvis, och erbjuds att lämna dricks som tillägg på kostnaden för varan eller tjänsten, så ska det skattas på precis som om all annan inkomst.

Dricks i betalmaskinen?

Det är allt vanligare för restauranger och andra utförare av tjänster att be om dricks direkt i kortmaskinen. Alla de pengarna går först till arbetsgivaren, som sedan betalar ut dricksen till personalen.

I de fallen måste arbetsgivaren betala skatten innan pengarna lämnas ut till medarbetaren.

Utfört arbete

Skatteverket understryker att även om dricks är en frivillig extrabetalning, så beror den på utfört arbete.

– Om man inte hade utfört arbetet hade man inte fått dricks. Därför är det att klassa som ersättning för utfört arbete, exempelvis köra taxi, och ersättningen är därför skattepliktig, säger Pia Blank Thörnroos.

Eget ansvar

Om personalen får in dricksen i kontanter eller på swish exempelvis, utan att den passerar arbetsgivaren, så är det den anställdes eget ansvar att höra av sig till Skatteverket för att redovisa ersättningen.

Då ska det deklareras istället.

Aldrig kundens fel om det inte betalas skatt

Den enskilt anställde kan få för sig att det är klokt att inte betala skatten för sin dricks. Men eftersom din allmänna pension och din tjänstepension är baserad på inkomsten, så får du faktiskt mindre pension om du inte skattar för din dricks.

För den som betalar dricks till taxichauffören eller bartrendern exempelvis, påverkar inte skatteplikten på något vis.

De enda som slipper betala skatt

Men det finns ett undantag från de skattepliktiga.

Om man jobbar så pass lite att man inte tjänar mer än 24 238 kronor per år i förvärvsinkomst så slipper man betala skatt. Det innebär att den som exempelvis jobbar extra som tonåring på sommaren, eller av någon annan anledning får så lite betalt ett år att man inte når över 24 238 kronor i inkomst – inklusive dricks, så slipper man skatten.

Läs mer om ekonomi:

Har du Tesla-aktier: Ta pengarna och stick, eller?

April en tuff månad för börsen – revansch i rapportsäsongen?

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Ditt sparande och pension blåste bort på onsdagen – vems är felet?

/
/