Americo Fernandez SEB privatekonom
Privatekonomen Americo Fernandez (till höger) på SEB tror på skattesänkningar i höst. - Foto: Caisa Rasmussen / TT

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst.
– Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.


Vårbudgeten var inte alls någon plånboksbudget. Det blev inte några hushållsnära reformer alls när Elisabeth Svantesson presenterade regeringens prioriteringar på måndagen.

Det har Nyheter24 redan rapporterat om tidigare.

Men det är inte heller meningen att vårbudgeten ska innehålla någon ny budgetpolitik. Traditionellt har det alltid varit höstbudgeten som inneburit störst förändringar för både Sverige och för de svenska hushållen.

MISSA INTE: Skriv upp dig för att få Nyheter24 Din Ekonomi direkt i mejlen genom att klicka på den här länken.

Inflationsmonstret besegrat – äntligen

Och till hösten kan man se flera troliga ekonomiska lättnader i den moderatledda regeringens förslag. Det spår iallafall SEB:s privatekonom Américo Fernández.

– När inflationen var som värst ville man inte stimulera konsumtionen med skattesänkningar eftersom det kan driva upp inflationen. Men nu får man anse inflationsmonstret som besegrat, säger han till Nyheter24.

Låg statsskuld

Man kan börja med det man vet, säger han.

– Sverige har en låg statsskuld och därmed starkare finansiella muskler för att öka utgifterna jämfört med många andra ekonomier, säger Americo Fernandez.

Sänkt skatt på sparande

En reform som flaggats för i bland annat Tidöavtalet, alltså den lista på reformer som ska genomdrivas av regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna, är sänkt skatt på sparande inom ramen för investeringssparkonton, ISK – Sveriges vanligaste sparform.

Den sänkta skatten har Nyheter24 redan rapporterat om tidigare.

– Tanken är att man ta bort skatten på allt ISK-sparande under 300 000 kronor, och det kommer troligen kosta 7-8 miljarder kronor.

Ökar svensk ranking internationellt

Sverige har traditionellt få incitament för att spara pengar skattemässigt.

– Det har Sverige fått kritik för internationellt från bland annat EU-komissionen, IMF och OECD. Det här kan lyfta Sverige i internationella pensionsrankingar. 

De flesta får sänkt skatt med 760 kronor

Snittsvensken har 74 000 kronor på ISK-kontot och därför kommer de flesta få en sänkning på ungefär 760 kronor.

Men den som sparar mer kommer få en större sänkning. Den som har 300 000 kronor eller mer på sitt ISK-konto kommer få 3 270 kronor i sänkt skatt per år, vilket kan innebära att de som har mest också kommer få mest.

Kritik från myndigheter: Ökad skatteplanering

Förslaget har fått kritik från flera tunga myndigheter eftersom de som har mer pengar kan skatteplanera genom att lägga över pengar på sina barns konton.

Men det kan innebära att de som har exempelvis 1,2 miljoner kronor i sparandet för hushållet och kan dela upp det i fyra konton, exempelvis på två vuxna och två barn, kan få en skattesänkning på över 12 000 kronor.

Men det skulle innebära ett ökat incitament för sparande för de svenska hushållen, säger Américo Fernández.

139 000 barn kan få restskatt på deklarationen – de drabbas

Höginkomsttagarnas skatt kan sänkas

Ytterligare en skatt som kan sänkas är den statliga inkomstskatten för höginkomsttagare, som de som tjänar över 50 000 kronor i månaden får betala till staten.

En miljon svenskar betalar statlig inkomstskatt. Alla de berörs av en eventuell skattesänkning.

– I år frös regeringen skiktgränsen för statlig inkomstskatt. Det innebar i praktiken att fler blev tvungna att betala skatten, eftersom de som fick löneförhöjning och passerade gränsen nu måste betala skatten.

Det gav statskassan 11 miljarder kronor mer i intäkter, men det var inte populärt.

Många av Tidöpartiernas väljare var kritiska till att regeringen höjde den statliga skatten, och därför kan man tänka sig att höstbudgeten innebär en revansch för höginkomsttagarna.

– Eventuellt kan regeringen kompensera genom att återställa skiktgränsen och samtidigt förstärka jobbskatteavdragen igen, men det är spekulation, säger Américo Fernández.

Jobbskatteavdraget utökas

Jobbskatteavdraget ger många svenskar flera tusenlappar mer i plånboken. De som tjänar mellan 38 582 kronor och 64 654 kronor i månaden får mest. De får 3 578 kronor i månaden i avdrag. Den som tjänar mer än så får mindre och mindre i skatteavdrag, och den som tjänar 184 000 kronor i månaden får inget avdrag alls.

Senast i höstbudgeten utökades avdraget med 200 kronor i månaden.

– En till förstärkning av jobbskatteavdraget ligger i korten, men hur mycket skatten sänks den här gången kan man bara gissa på, säger Américo Fernández.

Läs mer om ekonomi och skatter:

Skriv upp dig för att få Nyheter24 Din Ekonomi direkt i mejlen genom att klicka på den här länken.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

139 000 barn kan få restskatt på deklarationen – de drabbas

90 000 småsparare snuvade på storkovan – är du drabbad?

Så får du räntesänkning redan nu – med banktricket

/
SEB
/
/
/