Internationella valutafonden (IMF) presenterar en ny tillväxtprognos inför veckans vårmöte i Washington DC, USA. Arkivbild.
Internationella valutafonden (IMF) presenterar en ny tillväxtprognos inför veckans vårmöte i Washington DC, USA. Arkivbild. - Foto: Andrew Harnik AP/TT

IMF höjer global tillväxtprognos

Internationella valutafonden (IMF) höjer prognosen för global tillväxt 2024 ett snäpp, till 3,2 procent. Det är 0,1 procentenhet högre än vad IMF:s ekonomer såg framför sig i januari.


För 2025 lämnar IMF:s ekonomer samtidigt den globala tillväxtprognosen oförändrad på 3,2 procent.

Inflationen globalt börjar röra sig ned mot centralbankernas målnivåer och det närmar sig penningpolitiska lättnader på flera håll, konstaterar IMF-ekonomerna i rapporten.

Stramare finanspolitik globalt

Tillväxten bromsas samtidigt av en trend med stramare finanspolitik på global nivå, med skattehöjningar och minskade offentliga utgifter, enligt IMF. Det handlar om att många länder måste få ned sina budgetunderskott, då de har problem att hantera sina skuldberg.

Andra faktorer som trycker ned tillväxten är enligt ekonomerna följdeffekter av pandemin, Rysslands invasionskrig mot Ukraina, svag produktivitetstillväxt och ökad fragmentisering ekonomiskt i världen.

För USA höjer IMF tillväxtprognosen i år med 0,6 procentenheter till 2,7 procent. Även nästa års USA-tillväxt ser starkare ut nu än i januari, vilket föranleder en prognoshöjning med 0,2 procentenheter till 1,9 procent.

Svensk inflation väntas falla

Tillväxtprognosen för euroländerna sänks samtidigt med 0,1 procentenhet i år, till 0,8 procent, och med 0,2 procentenheter 2025, till 1,5 procent.

Tillväxtprognosen för Kina lämnas oförändrad på 4,6 procent i år och 4,1 procent 2025.

För svensk ekonomi räknar IMF-ekonomerna med en tillväxt i år på 0,2 procent och en återhämtning på 2,2 procent 2025. Inflationen i Sverige beräknas falla till 2,6 procent i år, ned från fjolårets genomsnitt på 5,9 procent. För 2025 ligger IMF:s inflationsprognos för Sverige på 2,0 procent – i linje med Riksbankens mål.

Svensk arbetslöshet beräknas lyfta till 8,4 procent i år och sjunka marginellt till 8,2 procent 2025.

TT
/
/
USA