Elräkning, elpris, el, energi, elnätskostnad, elskatt.
Elräkningen kan stiga igen - Foto: Pixabay Janerik Henriksson / TT

Nu kan din elräkning bli dyrare – igen

Elpriset har sjunkit efter rekordåren 2022-2023. Men nu kan priset öka igen. Detta efter att myndigheten Energimarknadsinspektionen har höjt intäktsramarna med 100 miljarder kronor.


Alla kan räkna med höjda elnätsavgifter, verkar det som.

Intäktsramarna utökas för perioden 2024-2027 till totalt 326 miljarder kronor. Det är betydligt högre än nu, och innebär att företag och hushåll kommer få betala mer i elnätsavgifter.

MISSA INTE: Din sänkta skatt på 3 270 kronor är hotad

Elbolagen täljer guld

– Elnätsbolagen skär guld med täljkniv, säger Bengt Ekenstierna, styrelsemedlem i Statkraft AS i en intervju med Tidningen Näringslivet.

Han vill hellre se ett system inspirerat av Storbritannien där elnätsmyndigheten bestämmer priset efter betydligt stramare regler.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att elnätsavgiften har höjts, och idag består till mestadelen av skatt.

Ekonomen: Majoriteten av elräkningen är nu skatt – "Befängt"

Nu höjs avgifterna igen

Nu kommer avgifterna alltså höjas igen, för att kompensera för de växande kostnaderna för de 170 elbolagen på svenska marknaden. Det säger Energiföretagen, en branschorganisation för eldistibutörer.

Tomas Malmström är ansvarig för elnät, regelverk och marknadsroller på enheten Energisystem hos Energiföretagen. Han menar att det inte handlar om att tälja guld. Intäkterna ska gå till investeringar, säger han.

– Av olika anledningar så ser vi att elnätsavgifterna sannolikt kommer att öka framöver, säger Tomas Malmström till Tidningen Näringslivet.

Behövs 1 000 miljarder

Fram till 2045 behövs 1 000 miljarder för att finansiera utbyggnaden av det svenska elnätet. Om regeringen inte skjuter till pengarna kommer de pengarna att behöva betalas av elkunderna i form av högre elräkningar om investeringarna ska bli av.

Även det har Nyheter24 skrivit om tidigare.

Elbolagen varnar: Kunder kan få betala regeringens miljardnota om elnätet byggs ut

Läs mer om el och ekonomi:

Ekonomen: Majoriteten av elräkningen är nu skatt – "Befängt"

Så kollar du BRF:ens årsredovisning och ekonomi: Fem fällor

Kvinnor sparar mindre, men tjänar mer på börsen

/
El