Här branscherna där man jobbar minst respektive flest timmar i veckan.
Här branscherna där man jobbar minst respektive flest timmar i veckan. - Foto: Tim Aro/TT & Janerik Henriksson/TT.

Branscherna med längst arbetsvecka – de jobbar mest

Det diskuteras allt mer om arbetsveckans längd. Enligt kollektivavtalet är taket på antal jobbade timmar per vecka 40 timmar. Men det kan se olika ut inom olika branscher.


Under de senaste veckorna har fyra dagars arbetsvecka blivit aktuellt i Sverige. Organisationen 4 day week är igång med att rekrytera arbetsgivare till en studie där kortare arbetsveckor prövas. Fyra dagar arbetsvecka har tidigare prövats i bland annat Storbritannien, USA och Irland.

– Många verksamheter har rapporterat ökad produktivitet, förbättrat engagemang och samarbete, berättade projektledaren Anna-Carin Alderin då för Nyheter24

Men hur ser det ut i dag?

Sugen på lediga dagar med full lön? Då kan det bli verklighet

Branscherna som skriker efter folk – med 40 000 i månadslön

Foto: Michael Sohn/TT.

40 timmar i veckan – varierar mellan branscher

Sedan 1970 har taket för antalet arbetade timmar per vecka varit 40 timmar. Och så ser det också ut för de allra flesta som jobbar dagtid och inom kollektivavtalet.

Det varierar dock mellan branscher, av mer eller mindre naturliga skäl. 

De som ingår i Akademikerförbundet SSR:s, Akavias, Sekos och Sveriges ingenjörers avtal, arbetar i snitt 39 timmar och 45 minuter per vecka, något som en kartläggning från Dagens Arena har visat.

Hos bankerna är snittet något lägre.

Banktjänstemän jobbar i snitt 38,5 timmar i veckan. I den närliggande försäkringsbranschen jobbar man 38 timmar och 45 minuter i veckan. 

Mikael Andersson, förhandlingschef på Akavia, tror att det beror på flexibiliteten i både bank- och försäkringsbranschen. 

– Det finns också ofta lokala arbetstidsavtal. Många av medlemmarna har oreglerad arbetstid där man tar självständigt ansvar för sina arbetsuppgifter, säger han till Dagens Arena.

Godisjätten bjuder personalen på lediga dagar – med full lön

De har rätt till 50 000 i bidrag – för att kunna jobba

De jobbar minst timmar per vecka i snitt

Men de som jobbar minst antal timmar i veckan är de som jobbar i skift. 

De allra flesta som jobbar skift har en lägsta gräns på 36 arbetstimmar i veckan. De som jobbar i skift och ingår i Akademikerförbundet SSR:s avtal har en lägsta nivå på 34 timmar och 20 minuter, enligt kartläggningen från Dagens Arena.