ASML har tidigare signalerat att man kommer leta sig utanför Nederländerna på grund av landets migrationspolitik. Arkivbild.
ASML har tidigare signalerat att man kommer leta sig utanför Nederländerna på grund av landets migrationspolitik. Arkivbild. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.


Planen, som kallas "Operation Beethoven", ska se se till att förbättra allt från bostäder och utbildning till transport och elnät i området kring Eindhoven där ASML, som tillverkar utrustning till halvledarfabriker, är beläget.

Nederländerna är villiga att satsa 2,5 miljarder euro, motsvarande omkring 29 miljarder kronor, på planen.

— Detta är ett av de viktigaste företagen i Nederländerna, en global aktör, säger Micky Adriaansens, landets ekonomi- och klimatminister.

— ASML är vår Messi och en sådan stjärnspelare tar med sig ett helt lag.

ASML har signalerat att en minskad invandring, inklusive kvalificerad arbetskraft, till landet skulle kunna tvinga bolaget att flytta någon annanstans.

Den politiska kursändringen utlovades av ytterhögerledaren Geert Wilders, vars parti gick kraftigt framåt i valet i november.

Med de nya åtgärderna förväntar sig regeringen att ASML kommer att investera ytterligare i Nederländerna och behålla sitt huvudkontor i landet.

TT