Vinsten för assistansbedrägerier uppgår till minst 300 miljoner kronor. Arkivbild.
Vinsten för assistansbedrägerier uppgår till minst 300 miljoner kronor. Arkivbild. - Foto: Martina Holmberg / TT

Kriminella tjänar 300 miljoner – på assistansbedrägerier

Kriminellas vinster för assistansbedrägerier uppgår till minst 300 miljoner kronor, visar en ny studie från polisens nationella bedrägericentrum som SVT och TV4 rapporterar om.


Totalt rör det sig om 448 personer, mellan åren 2019 och 2021, som misstänks för bidragsbrott. Bedrägerierna kan till exempel handla om att assistenter fuskar med arbetstider eller att personer fejkar funktionsnedsättningar.

— Vi uppskattar att brottsvinsterna uppgår till minst 300 miljoner kronor om året och att minst 10 procent av personerna i studien kan kopplas till olika former av organiserad brottslighet och terrorism, säger Hans Brun som är analytiker på polisens nationella bedrägericentrum, till SVT.

— Det grundar vi på underrättelseinformation. Vi vet att pengar förts ut till bland annat Balkan och Mellanöstern men även återinvesterats i annan verksamhet i Sverige.

Studien om assistansbedrägerierna är en första del av en större granskning där polisen kartlägger välfärdsbrottsligheten i Sverige, som beräknas omfatta flera miljarder kronor.

TT
/
/
SVT
/
/