Dags för lönesamtal? Då gör du rätt i att förbereda dig ordentligt.
Dags för lönesamtal? Då gör du rätt i att förbereda dig ordentligt. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Anders Wiklund/TT

Det här MÅSTE du göra innan ditt lönesamtal: "Viktigt"

Har du ett lönesamtal framför dig? Då finns det några viktiga saker du bör tänka på – både innan och under snacket med din arbetsgivare.


Känner du dig inte helt nöjd med den summa som landar på ditt lönekonto varje månad? Det kan du faktiskt ändra på – med rätt förberedelser och argument.

– Om det finns kollektivavtal kommer det en årlig lönerevision där man ska ha chansen att få ett lönesamtal. Det är oftast i samband med revisionen man brukar ha bäst chans att argumentera för sin sak, säger Johanna Holmberg, rådgivare på Unionen, till Nyheter24 och fortsätter:

– Saknas det kollektivavtal har arbetsgivaren ingen skyldighet att erbjuda lönesamtal, eller någon lönehöjning. Men självklart kan man alltid ta upp frågan där med. Många arbetsgivare erbjuder trots allt årliga lönesamtal även om det saknas kollektivavtal.

Du kan också ta initiativ till ett lönesamtal själv.

– Till exempel om man erbjuds nya uppgifter är det alltid bra att ta upp frågan om högre lön så att man faktiskt blir kompenserad för det arbete man kommer utföra. Eller om man får en helt ny tjänst inom företaget eller får en förlängd anställning, förklarar Holmberg. 

Lönesamtal? Så förbereder du dig

Men vad ska man då tänka på inför lönesamtalet? Enligt Johanna Holmberg är förberedelse A och O.

– Många arbetsgivare utgår från specifika lönekriterier i lönesamtalen, så om man inte redan fått dem är det alltid bra att fråga arbetsgivaren om det finns några. Då kan man med hjälp av lönekriterierna bygga upp argument som bygger på sitt faktiska arbete under året.

– Saknas lönekriterier kan man ändå tänka tillbaka och inventera sina prestationer under året. Vad har du gjort som bör leda till en högre lön? Försök komma på 2-3 konkreta exempel att lyfta lönesamtalet.

Holmberg tillägger att den som är medlem i facket i många fall också erbjuds lönecoachning av fackförbundet och att det därför kan vara en god idé att ringa dit i samband med förberedelserna. 

Det här ska du INTE säga på lönesamtalet: "Sällan en bra idé"

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Argumenten för högre lön 

När du väl sitter på lönesamtalet finns det vissa argument som kan vara särskilt bra att lyfta.

– Det är viktigt att fokusera på sig själv, och sina egna resultat utifrån arbetsgivarens kriterier. Som vi var inne på tidigare: var förberedd med konkreta exempel på vad du åstadkommit under året. Det kan vara allt från att man tagit på sig nya arbetsuppgifter till att man hjälpt nya kollegor att komma in i arbetet, säger Johanna Holmberg.

Men dina arbetsuppgifter är inte det enda som kan spela roll för den lön arbetsgivaren anser att du ska ha, betonar Holmberg.

– Det kan också vara bra att tänka på mer mjuka värden och vad man bidrar med där. Många företag tittar också på hur man bidrar till företagskulturen och hur man ställer upp för kollegor när de gör sin bedömning för lönesättningen.

De vanligaste misstagen på arbetsintervjun – enligt rekryteraren

Vad händer om man inte kommer överens?

Ibland händer det att man inte lyckas komma överens med sin arbetsgivare kring den lön man anser sig förtjänt av. Vad händer egentligen då? Johanna Holmberg förklarar:

– Finns det kollektivavtal har många löneavtal inskrivet att om ni inte kommer överens ska du och din arbetsgivare tillsammans ta fram en åtgärdsplan. I den ska det framgå vad du behöver göra för att få en bättre löneutveckling i framtiden.

– Om det finns en facklig klubb kan de ofta vara ett bra stöd om du kör fast i diskussionen med din chef. Då kan ni gemensamt prata med arbetsgivaren. Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet, men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.

Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Oavsett om det finns kollektivavtal eller inte på din arbetsplats kan du alltid fråga vad din arbetsgivare baserat sitt beslut på och vad du kan göra annorlunda.

– Lägg över frågan på chefen för att få en bättre motivering kring vad som saknas i din prestation, säger Holmberg och konstaterar vidare att fackligt engagemang kan ge dig en bättre insyn i löneprocessen.

Rekryterarens viktiga tips: Här är missarna du INTE ska göra på LinkedIn

/
/