En 25-årig man och en 50-årig man från Göteborgs krogliv har dömts för bland annat grov våldtäkt på två 16-åriga tjejer.
1 av 6
En 25-årig man och en 50-årig man från Göteborgs krogliv har dömts för bland annat grov våldtäkt på två 16-åriga tjejer. - Foto: Twitter / Polisen / Google plus
Det var i mars 2012 som de två 16-åriga tjejerna misstänks ha utsatts för grov våldtäkt av de båda männen.
2 av 6
Det var i mars 2012 som de två 16-åriga tjejerna misstänks ha utsatts för grov våldtäkt av de båda männen. - Foto: Polisens förundersökning
Bland hade männen ha haft sex med dem både vaginalt och analt.
3 av 6
Bland hade männen ha haft sex med dem både vaginalt och analt. - Foto: Polisens förundersökning
Tjejerna har inte kunna försvara sig eftersom de varit påverkade av både alkohol och droger.
4 av 6
Tjejerna har inte kunna försvara sig eftersom de varit påverkade av både alkohol och droger. - Foto: Polisens förundersökning
En annan bild från lägenheten.
5 av 6
En annan bild från lägenheten. - Foto: Polisens förundersökning
Även knark hittades i lägenheten när polisen sökte igenom den.
6 av 6
Även knark hittades i lägenheten när polisen sökte igenom den. - Foto: Polisens förundersökning

Drogade och våldtog 16-åriga flickor när de sov – nu döms krogprofilerna

Männen är kända i Göteborgs krogbransch. 50-åringen har drivit flera krogar, och 25-åringen har synts mycket ute i stadens krogliv.


I november åtalades en 25-årig man och en 50-årig man, båda mer eller mindre kända i Göteborgs krogliv, för bland annat grov våldtäkt på två 16-åriga tjejer.

Den yngre mannen misstänktes dessutom för flera andra brott, bland annat sexuellt tvång, kränkande fotografering och flera andra fall av våldtäkt.

Idag kom domen.

De båda männen. Bildkälla: Twitter / polisen / Google plus

Den yngre mannen döms till nio års fängelse för flera fall av grov våldtäkt. Den äldre mannen döms till sex års fängelse för att ha våldtagit två 16-åriga tjejer tillsammans med den yngre mannen i mars 2012.

Männen har nekat till brotten.

"Omkring en och en halv timme efter att sällskapet hade anlänt till XX lägenhet, alltså ungefär halv fem på morgonen, förekom sexuella handlingar mellan männen och kvinnorna i ett upplyst sovrum. De sexuella handlingarna filmades av XX", skriver Göteborgs tingsrätt i domen.

Lägenheten där våldtäkterna skedde. Bildkälla: Polisens förundersökning

Vardagsrum. Bildkälla: Polisens förundersökning

Männen hade sex med tjejerna både vaginalt och analt. De förde även in fingrar i deras underliv och analöppningar samt fick de att utföra oralsex.

Tingsrätten bedömer tjejernas berättelser som trovärdiga och lyfter fram filminspelningarna från våldtäkterna som viktig bevisning. Man skriver att tjejerna varit kraftigt berusade. I synnerhet en av dem var helt borta.

"Hon verkar befinna sig i dvala eller har i vart fall en mycket låg medvetandegrad och det är helt verklighetsfrämmande att tolka filmerna av henne som att hon vill medverka i sexuella handlingar", står det i domen.

Ännu en bild från lägenheten. Bildkälla: Polisens förundersökning

"När det gäller omfattningen av de tilltalades sexuella handlingar i målsägandenas hjälplösa tillstånd är det genom målsägandenas uppgifter och filminspelningarna styrkt att handlingarna har innefattat alla de moment som beskrivs i åtalet", skriver tingsrätten i domen.

Att tjejerna har varit i hjälplöst tillstånd är något som åklagare Jim Westerberg menar har skett i flera fall.

– Gemensamma nämnaren är att när de blivit så påverkade att de inte har kunnat freda sig – då har övergreppen skett. I några fall har de sovit djupt och inte varit medvetna, och i några fall har de gått ut och in ur medvetande, sa Jim Westerberg tidigare till Nyheter24.

I samband med en husrannsakan i lägenheten hittades kokain i en necessär. Bildkälla: Polisens förundersökning

Brotten började rullas upp när en ung kvinna i mars anmälde att hon utsatts för en våldtäkt i Göteborg av den 25-årige mannen.

– Genom att hämta in honom och titta i hans mobiltelefon nystades det upp ytterligare gärningar. Det rörde sig om många tusen filmer och bilder av alla dess slag. Pö om pö har vi hittat bilder och filmer på misstänkta övergrepp, sa åklagare Jim Westerberg inför rättegången.

50-åringen har drivit flera krogar i Göteborg, och 25-åringen har synts mycket ute i stadens krogliv.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde straffen för våldtäkt skärpas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.