Polisen trodde att 8-åriga Monika tagit sitt eget liv – de hade fel

Nästan fem år efter att åttaåriga Monika hittades död så visade det sig att det inte alls rörde sig om ett självmord.


För fem år sen kom Kristina Sviglinskaja hem till en syn som fullkomligen raserade hennes värld. I huset i norska Bergen hängde hennes älskade åttaåriga dotter Monika i dörrhandtaget i entrén.

Polisens teori blev klar efter en ganska kort stund. Den unga flickan hade tagit livet av sig. Men mamman var helt säker på att det inte alls stämde. I tre år fick hon kämpa för att få fallet öppnat igen. Nu har det kommit fram att en hemlig norsk miljonär stöttat henne med pengar för att hjälpa till, rapporterar norska VG.

Faksimil TV2

När fallet undersöktes igen hittades flera frågetecken. Det ledde till att Kristinas ex Donatas Lukosevicius blev anhållen och sedan åtalad för att ha strypt den lilla flickan till döds med bältet som hittades runt hennes hals. En månad innan hade paret gjort slut med varandra.

Den åttaårige flickan hade varit sjuk på morgonen den 14 november 2011 och var därför hemma ensam från skolan när mamman var på jobbet. På morgonen hade mamman sju missade samtal från Monika. När Kristina såg de missade samtalen ringde hon snabbt tillbaka – utan svar.

Därför skyndade hon tillbaks hem och det var svårt att komma in i dörren. Glaset vid dörren var trasigt och mamman började ropa: "Monika! Monika". Sedan hittade hon åttaåringen upphängd i ett bälte. Livlös. Kall.

Faksimil TV2

I lägenheten hittades en yxa och mängder av krossat glas.

Efter att fallet till slut öppnades på nytt så hittade man DNA-bevis på åttaåringens hals från den nu fängslade Donatas Lukosevicius. Hans dom kom nästan fem år efter det tragiska mordet. 18 år i fängelse och 250 000 norska kronor som gick direkt till Kristina.

Faksimil NRK. Den nu fängslade mannen.

Mångmiljonären Berge Gerdt Larsen bidrog med mycket pengar för att bland annat anlita en privatdetektiv. Det har nu bekräftats av detektiven Ola Thune och advokaten Stig Nilsen. Egentligen hade han ingenting att vinna på saken. Han ville helt enkelt bara hjälpa till.

Privatdetektiven skriver i sin nyutkomna bok att "miljonären ofta donerade pengar till goda saker, men han ville aldrig avslöja det för någon. Kanske passade det inte ihop med hans affärsverksamhet". Han själv vill inte kommentera någonting, skriver BT.

Händelsen skakade om hela Norge och går ofta under benämningen "Monika-saken".

Läs också om 12-åriga Paul som mördade sin kompis styvpappa – eller om den 11-årige eleven som gav sin lärare ett brev som fick honom att ringa polisen. En annan otroligt hemsk historia är när en pappa mördade sin tvååring – för att hon överlevde cancer.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde polisen också straffas för sin miss?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.