1 av 4
- Foto: Polisen
2 av 4
- Foto: Polisen
3 av 4
- Foto: Polisen
4 av 4
- Foto: Polisen

Simon är fortfarande en av Sveriges mest efterlysta – jagas för knivmord

SVERIGES MEST EFTERLYSTA, DEL 7. Övervakningsfilmen visar hur en 22-årig man först huggs med kniv, sedan hur någon hoppar på hans huvud. Misstänkte Simon Arnamo har nu varit på rymmen i nästan fyra år.


SVERIGES MEST EFTERLYSTA

I en serie artiklar uppmärksammar nu Nyheter24 några av Sveriges mest eftersökta personer. Alla är de misstänkta för brott.

Har du tips om fallet? Kontakta polisen på 114 14 eller fast@polisen.se.

Det var sent på kvällen fredagen den 21 september 2012 som den fruktansvärda dödsmisshandeln skedde. 22-åringen hade varit på en fest i Stockholm och sedan åkt till en krog i Vallentuna.

– Han hade varit lite stökig och bråkig och blivit avvisad från krogen på grund av berusning. Han var arg när han gick därifrån och ska ha skrikit till vakterna att han skulle gå hem och hämta sin AK-47:a, säger fallets åklagare Katarina Lenter till Nyheter24.

Enligt olika vittnesuppgifter var 22-åringen kraftigt påverkad av både alkohol och narkotika under kvällen. Enligt hans föräldrar ska han ha kommit hem, hämtat något från sitt rum och sedan gått tillbaka ut, berättar Katarina Lenter.

– Han har förmodligen hämtat en kniv. När han sedan var på väg ner igen till krogen med kniven för att stöka med vakterna träffade han på tre personer som han inte hade någon som helst koppling till.

Stillbild från övervakningsfilmDödsmisshandeln filmades av Nordeas och Icas övervaknings­kameror. Bildkälla: Polisen

En en av personerna, tre killar, som 22-åringen stötte på i Vallentuna centrum var en 17-åring – en annan var Simon Arnamo.

Båda ska ha varit engagerade i nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Enligt Katarina Lenter var de tre killarna ute för att jaga invandrare den här kvällen – och hade beväpnat sig med kniv.

– 22-åringens version har vi ju inte, men enligt de andra ska han ha gått fram till dem. Av någon anledning uppstod en diskussion och tjafs som ledde till att de fällde honom till marken. Sen fortsatte överfallet.

22-åringen attackerades med slag, sparkar – och flera knivhugg. Först utanför en bankomat och sedan utanför en mataffär.

– På övervakningsfilmen ser man rörelser där man verkar utdela knivhuggen. Sen har man fortsatt att sparka på hans kropp och huvud. Så det är en grov och rå misshandel, säger Katarina Lenter.

Stillbild från övervakningsfilmHär ser man hur 22-åringen blir sprakad i huvudet. Bildkälla: Polisen

– Han fick ett flertal olika knivstick – sex stycken i ryggen, ett i bröstkorgen och ett i buken, sammanlagt åtta knivhugg på överkroppen. Det var ett snabbt händelseförlopp, säger Katarina Lenter.

Läget för 22-åringen var allvarligt – och en dryg vecka senare förklarade läkare honom hjärndöd.


I mars 2013 kom tingsrätten fram till att det var Simon Arnamo och 17-åringen som låg bakom 22-åringens död. Eftersom 17-åringen var så ung dömdes han till sluten ungdomsvård i tre år.

Simon Arnamo fick polisen däremot aldrig tag i. Han har sedan dess var på flykt, internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro misstänkt för mord.

Om han fortfarande lever fyllde han precis 25 år.

– Det finns säkert personer som hjälper honom att hålla sig undan. Om han hade varit i Sverige tycker man att han borde ha påträffats av polis under de här åren, säger Katarina Lenter.

Simon Arnamo har varit efterlyst i snart fyra år nu. Hur ser du på utsikterna att gripa honom?

– Det är jättesvårt att säga något om det. Det är om man får in något tips som kan göra att man kommer vidare om var han kan finnas. Eller om han påträffas här i Sverige vid något annat ingripande. Men han är ju häktad för mord och det finns ingen preskriptionstid på det. När han någon gång anträffas blir han häktad.

Simon Arnamo

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.

Lyft för e-handeln efter svag period

I mars växte e-handeln med 1 procent jämfört med samma månad året innan, enligt siffror från Svensk handel. Totalt under årets första kvartal har e-handeln vuxit med 11 procent.

Kraftigt vinstlyft för Nordea

Den Helsingforsbaserade storbanken Nordea redovisar en rörelsevinst före kreditförluster på 1 796 miljoner euro för årets första kvartal. Det kan jämföras med 1 499 miljoner euro under motsvarande kvartal ett år tidigare.

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

SMHI varnar för risk för "extra besvärligt väglag" under morgonen i mellersta Svealand och Götaland. Orsaken är att regn och snöfall väntas.

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.