MÅNFÖRMÖRKELSE
Månförmörkelsen sker den 16 juli. - Foto: Pixabay

Månförmörkelse: Snart har du chans att se Saturnus och Jupiter

Månförmörkelser är något som fascinerar världen över. Nu har du snart chans att få se en med egna ögon, redan om bara några dagar.


Är du en rymd-fantast? Då har vi riktigt goda nyheter till dig.

Den 16 juli kan du nämligen få se en partiell månförmörkelse, men inte bara det – du har också chansen att se båda planeterna Jupiter och Saturnus.

Störst chans i södra Sverige

De bästa möjligheterna har du om du befinner dig i södra Sverige, om det är molnfritt och du har fri sikt utan något som skymmer, eftersom månförmörkelsen kommer ske långt ner på himlen nära horisonten.

För att få ta det av fenomenet måste du hålla dig vaken ett tag, för strax innan midnatt vid halv tolv på natten så är det som mest förmörkelse. När klockan passerat ett på natten så är den över.

Rikta blicken åt sydsydost, så kan du få möjlighet att se månförmörkelsen, men även planeterna Saturnus och Jupiter. Saturnus kommer att se ut som en gul, starkt lysande stjärna precis till höger om vår måne, medan Jupiter kommer lysa ännu mer på din högra sida, om du står med näsan mot månen.

Syns i hela Europa

Befinner du dig utomlands den 16 juli? Misströsta inte. Då kan du ha chansen att se månförmörkelsen ännu bättre! Det gäller nästan i hela Europa, bortsett från Island och Storbritannien. Inte heller i Indien, Mellanöstern och hela Afrika.

Är du en av många svenskar som befinner dig i Thailand då, så kommer du kunna se den lika bra som i södra Sverige, skriver Expressen.

Och detta är ingenting du vill missa. Om du gör det så får du vänta till nästa gång – och det är inte förrän den 7 september 2025.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett en månförmörkelse?
Tack för din röst!