Svettas du mycket?
Här är anledningarna till att vissa kan svettas mer än andra - Foto: Pixabay

Här är anledningarna till att vissa kan svettas mer än andra

Känner du en slags bekräftelse om att du tagit i så det knakar på träningen när du svettats mycket? Mycket svett är dock inget kvitto på att du har tränat superhårt. Hur mycket du svettas beror nämligen helt på ålder, kön men också vikten.


Att alla personer svettas olika mycket är antagligen ingen nyhet. Kanske känner du att det bara är dig det rinner svett om på gymmet? Eller tillhör du kanske den snustorra varianten?

Om du svettas mycket eller lite är faktiskt inte helt och hållet beroende på hur mycket du kämpat på ditt träningspass. 

Mängden svett

Bara för att man svettas mycket betyder inte att man tränar hårdare eller bränner mer kalorier än någon annan. 

Men vad beror mängden svett på? Jo, en hel del faktorer faktiskt:

Ålder – Äldre personer svettas generellt mindre än yngre. Orsak? Äldre personers svettkörtlar krymper och blir mindre känsliga.

Kön – Faktiskt så är det så att män oftast svettas mer än vad kvinnor gör. Männen har även närmare till värmesvett vid lägre temperaturer än vad kvinnor har.

Vikt – Mindre personer kan svettas mindre mängd och större personer kan vanligen svettas mer då deras kropp genererar mer värme

Vältränad/icke vältränad – Enligt forskning är det faktiskt så att ju mer tränad man är, desto mer kontroll har kroppen över sin temperaturreglering. Det betyder att man har mycket enklare och närmre till att kyla ner sig och kan då ta i hårdare. För det är ju så att vältränade personer har en tendens att svettas mer och vid ett mycket tidigare skede än de som är mindre vältränade.

– Det kan se ut som att personen som är dåligt tränad svettas mer. Det kanske rinner svett ur ansiktet medan det inte alls syns på den vältränade personen. Men mäter man så svettas den vältränade kopiöst mycket mer, säger Björn Alber, läkare och arbetsfysiolog, till Hälsoliv.

Vad som mer kan spela stor roll

Givetvis så har temperaturen som du befinner dig i stor betydelse, även hur fuktig luften är. Något annat som har stor inverkan på om du svettas mycket eller lite är dina gener. På vilket sätt? Jo, exempelvis kan vissa ha fler svettkörtlar än andra, vilket leder till att man svettas mer. 

Så, summan av kardemumman är alltså att bara för att du inte svettats som en gris efter ett träningspass betyder det inte att du inte bränt en hel del kalorier. Allt runt omkring påverkar ju faktiskt hur lite eller mycket du svettas. 

Källa: CNN

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du svettas mycket?
Tack för din röst!