Så mycket tjänar idrottsstjärnorna på att vara med i tv-produktioner.
Före detta elitidrottare tjänar stora summor pengar på att medverka i tv-produktioner. - Foto: TT

Så mycket tjänar idrottsstjärnorna på tv-programmen

Vi har sett en lavinartad ökning av TV-program med idrottsstjärnor i huvudrollen de senaste åren. Och konceptet tycks vara riktigt framgångsrikt för både tv-bolagen och stjärnorna.


Det finns ett dussintal underhållningsprogram som använder tidigare idrottsstjärnor i sin produktioner. Och de flesta av programmen är riktigt populära. Finalen av SVT:s Mästarnas Mästare hade över två miljoner tittare. 

Och det är inte bara produktionsbolagen som håvar i stålar – även idrottarna gynnas av det stora intresset. 

När tv-bolagen strider om att få de tidigare elitidrottarna att ställa upp i deras program så ökar stjärnornas marknadsvärde. 

50 000 kronor per vecka 

Ett standardkontrakt i en större produktion är värt hela 50 000 kronor per vecka på faktura, enligt uppgifter till SportExpressen.

Det gamla fotbollsproffset Glenn Hysén har under de senaste tio åren varit med i flera stora tv-produktioner, som exempelvis Mästarnas Mästare, Superstars och Let’s Dance. 

Glenn Hysén är en av många före detta idrottsstjärnor som ställer upp i olika tv-produktioner för att dryga ut kassan. Bildkälla: ADAM IHSE/TT

"Jag måste överleva"

Glenn Hysén berättar för SportExpressen att han väldigt sällan tackar nej när han får frågan om att vara med och tävla. 

– Jag har inget vanligt arbete att gå till. Jag måste överleva och jag ser de här produktionerna som ett arbete, säger Glenn Hysén till tidningen. 

I takt med att tidigare idrottsstjärnor blivit allt mer tilltalande för tv-bolagen har förhandlingarna mellan parterna blivit tuffare. Många idrottsstjärnor har sina egna agenter som förhandlar fram deras löner med tv-bolagen. 

En del tv-bolag ska till och med betala uppemot 20 000 kronor i veckan för att en idrottsstjärna ska vara redo att hoppa in i en produktion, som en sorts reservdeltagare. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att idrottsstjärnor ska tjäna så mycket på att medverka i TV?
Tack för din röst!