Kronisk njursvikt.
Nyheter24 har tagit fram allt du behöver veta om kronisk njursvikt. - Foto: TT

Här är allt du behöver veta om kronisk njursvikt

Njurarna är livsviktiga organ för människan eftersom de renar blodet från ämnen och för bort vatten som kroppen inte behöver. Hela en av tio svenskar har kronisk njursjukdom och de flesta vet inte att de är drabbade. Nyheter24 reder ut vad kronisk njursvikt är.


Njursjukdomarna är en snabbt ökande dödsorsak och de ökar i hela världen. Vi har blivit bättre på att behandla sjukdomen i Sverige så andelen som behöver en njurtransplantation eller dialys har minskat. 

Vid kronisk njursvikt försämras njurarnas funktion långsamt under flera år. Du kan även drabbas av akut njursvikt. Behandlingen du får beror på vilken typ av njursvikt du lider av. 

Nyheter24 har tagit fram det du behöver veta om sjukdomen kronisk njursvikt. 

Orsaker 

De vanligaste orsakerna till kronisk njursvikt är njurinflammation, diabetes typ 1 och typ 2 som du haft under en längre tid samt kraftig åderförfettning. 

Du kan även drabbas av kronisk njursvikt om du har en ärftlig njursjukdom som polycystisk njursjukdom, vissa blodsjukdomar och reumatiska sjukdomar. Hinder som har försvårat tömningen av urinen och som funnits där en längre tid kan också göra att du drabbas. 

Symptom 

Om du känner dig mycket trött, mår illa och har klåda på kroppen kan det vara läge att kontakta en vårdcentral för att undersöka om du har njursjukdom. Följande symptom kan tyda på njursvikt: 

- Du har blod i urinen eller skummande urin 

- Du kissar betydligt mindre än vanligt 

- Du blir illamående och kräks

- Du får svullna ben

- Du får rubbningar i hjärtrytmen

Undersökning 

Undersökningen går till på samma sätt för både kronisk njursvikt och akut njursvikt. Om läkaren misstänker att du har njursjukdom kan du få lämna blodprov, urinprov och ditt blodtryck mäts. Du kan även behöva göra en njurbiopsi, det innebär att ett prov tas från en vävnad.  

Om du lider av kronisk njursvikt kan du komma att behöva göra en njurtransplantation. Bildkälla: TT/JACK MIKRUT

Behandling 

Om du har kronisk njursvikt finns det ingen behandling som gör dig helt frisk. Behandlingen bromsar bara upp försämringen av njurarna och lindrar de symptom som njursvikten ger.

Det höga blodtycken som kan komma med kronisk njursvikt brukar behandlas med läkemedel som sänker blodtrycket. Trötthet kan bero på att du har lågt blodvärde, vilket behandlas med  hormonet erytropoetin som höjer blodvärdet samt sprutor med järn. 

Om du lider av illamående och kräkningar kan det beror på att vätejoner har samlats i kroppen. Det kan behandlas med bikarbonat i tablettform. 

Det är även bra att äta en kost med mindre protein och konditionsträna för att minska besvären. 

Njurtransplantation

När njurfunktionen är mycket nedsatt kan du behöva njurtransplantation eller dialysbehandling. En transplanterad njure ersätter dina njurar som inte längre fungerar. Du kan få en njure både av en levande person eller någon som nyligen avlidit. 

Man opererar in den nya njuren i ljumsken och låter de gamla njurarna sitta kvar. Det kan ta ganska lång tid att återhämta sig efter en njurtransplantation, men de flesta mår mycket bättre efter en tid.

Du kanske har hört talas om sjukdomen PANS eller PANDAS någon gång. Men vad innebär det egentligen att lida av något av dessa? Läs om sjukdomen PANS här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!