Har du svårt att sitta still? Bra! Det säger åtminstone vetenskapen.
1 av 2
Har du svårt att sitta still? Bra! Det säger åtminstone vetenskapen. - Foto: Pixabay/Montage
Det visar sig faktiskt att lite nervösa fotrörelser gör att blodet flödar bättre i benet, vilket är kopplat till bättre hälsa.
2 av 2
Det visar sig faktiskt att lite nervösa fotrörelser gör att blodet flödar bättre i benet, vilket är kopplat till bättre hälsa. - Foto: Pixabay

Forskare: Det är bra för hälsan att aldrig sitta stilla

Stör du dig på att din kompis aldrig sitter still? Vetenskapen står på polarens sida. Tyvärr!


Har du en störig polare som hela tiden irriterar dig med sitt eviga fotarbete, eller är din partner helt enkelt aldrig stilla? Märker du att du själv sitter och knäpper med fingrar och tappar med fötterna? Nu visar forskning att det här beteendet är mer än störigt. Det kan faktiskt påverka din hälsa positivt.

I Science Daily presenteras de nya fynden, som kan förändra hur du ser på de här lite smånervösa beteendena. Man har nämligen mätt hur mycket bara lite ryckningar faktiskt påverkar din kropp, genom att mäta blodflödet i en ven i underbenet hos försöksdeltagare.

Högt blodflöde är associerat med bättre hälsa, då långsamt blodflöde är kopplat till dåliga grejer som exempelvis blodproppar. Deltagarna blev tillsagda att sitta stilla i några timmar. Under den tiden skulle de röra på ett ben lite då och då, medan det andra skulle vara helt stilla. Det man såg var att blodflödet var mycket bättre i benet som rörde sig.

Faktum är att resultatet var så bra att många av de negativa effekter som man får av att sitta länge, vilket väldigt många av oss gör. Det är dock inte så effektivt att det ersätter fysiskt träning, eller att helt enkelt knalla runt lite då och då.

Men studien är ju ändå bra nyheter för alla som har tvångsmässiga rörelser hela tiden. Nästa gång du blir tillsagd att sitta stilla, kan du ju åtminstone kontra med att du faktiskt bara jobbar på din hälsa. Det må vara störigt som tusan, men ändå bättre än ohälsa. Eller hur?

Du kanske har glömt din barndom, men visste du att det ändå påverkar dig i dag? Och visste du att det finns en vetenskaplig förklaring till att du ogillar ljudet av din egen röst?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du sitta still?
Tack för din röst!