Kalle Norwald avlöjar vad man ska göra om ens partner inte vill prata om allvarliga saker.
Kalle Norwald avlöjar vad man ska göra om ens partner inte vill prata om allvarliga saker. - Foto: Stina Stjernkvist/TT Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Så gör du om din partner vägrar prata allvar: "Ta en..."

Att kommunicera med sin partner kan vara svårt, speciellt om man är den enda som tar initiativ till viktiga pratstunder. Nyheter24 har pratat med Kalle Norwald, sexolog och terapeut, som avslöjar hur man får sin partner att öppna upp.


Kärlek kan vara underbart, men inte alltid enkelt. När den första pirrbubblan spricker och relationen ska förankras i verkligheten är det naturligt att det uppstår konflikter. 

Vissa samtal måste man bara ta, men vad gör man om ens partner hellre vill sopa problemen under mattan?

Nyheter24 har pratat med sexologen Kalle Norwald, som berättar hur man kan uppmuntra sin partner att öppna upp sig. 

Här är de som inte fick vara med i Gift vid första ögonkastet

"Det är synd"

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur ofta man ska bråka med sin partner. Även då hade Kalle Norwald några tips för oroliga läsare:

– Många tänker att konflikter är ett kvitto på att relationen är dålig, men det säger man för att man inte vet hur man bråkar snyggt. Det är synd, eftersom det snarare är ett tecken på att ni tycker och tänker olika, sa han då och fortsatte: 

– Och det är ju ganska logiskt när man är ihop med en annan person som inte är sig själv. Konflikt är inte dåligt, utan ett tecken på att man behöver kommunicera.

Så ofta ska du bråka med din partner: "Ett tecken på..."

I en parrelation behöver man ta konflikter. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Linnea gifte sig med Jim vid första ögonkastet: "Irriterande"

Kalle Norwald: "Ta en paus"

Men vad gör man om ens partner inte verkar vilja kommunicera alls? Även här har Kalle Norwald ett svar. 

– Jag tänker att den som upplever att de tar initiativ till kommunikationsstunderna ska berätta om sin upplevelse, oavsett hur partnern reagerar. Det kan man göra med de så kallade “jag-budskapen”. 

Med det menas meningar där man utgår från sig själv, istället för att kritisera den andra personen. Kalle Norwald fortsätter:

– Det kan låta något i stil med “jag upplever att det är jag som tar initiativen till många av våra samtal", eller "jag skulle uppskatta om du ställde frågor till mig". Utgå från den egna verkligheten.

Är personen rädd för att prata om allvarliga ämnen, eller sina känslor, kan den reagera genom att gå i försvar. Kanske säger personen att de upplever samma sak. 

Då tycker Kalle Norwald det kan vara bra att bekräfta den andra personens reaktion på ett lugnt sätt, sedan kan man be om att få förklara sina känslor först.

– Det kan också vara bra att ta en paus från situationen om man känner att samtalet inte blir som man tänkt sig. 

Läs mer nyheter rån nyheter24 här:

Tittarna rasar på Torsten i GVFÖ: "Han har problem"

Därför matchades Rosanna och Christoffer i GVFÖ: "Skaver"

Anastasia fick nästan hjärtstopp i GVFÖ: “Högröd och svullen”

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!