Frön och mandlar innehåller det livsfarliga giftet cyanid.
Frön och mandlar innehåller det livsfarliga giftet cyanid. - Foto: Björn Lindgren/TT & Claudio Bresciani/TT

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.


Det ska du göra om du misstänker förgiftning

Förgiftning kan orsakas av olika saker bland annat hushållskemikalier, läkemedel, alkohol, tobak och växter.

Misstänker du förgiftning ska du aldrig invänta symtom utan direkt ringa 112 och begära att få tala med Giftinformationscentralen.

Framkalla aldrig en uppkastning utan att först ha rådfrågat Giftinformationscentralen. I värsta fall kan det förvärra skadan.

Om en person som misstänks ha förgiftats skulle tappa medvetandet ska personen läggas i stabilt sidoläge så tungan eller uppkastning inte täpper igen svalget och orsakar kvävning.

Källa: 1177 och Giftinformationscentralen.

Varje år läggs omkring 10-15 000 personer in på sjukhus på grund av akut förgiftning. Av dem resulterar omkring 1 100 i dödsfall, enligt sajten giftinformation.

Sedan 1960 finns den svenska Giftinformationscentralen för dig som oroar dig över att du eller någon i din närhet fått i dig något giftigt. Den nationella rådgivningsverksamheten informerar om allt från risker till symtom och behandling vid olika typer av akut förgiftning med allt från läkemedel till kemiska produkter och biologiska toxiner. 

Det ska du aldrig göra när du tillagar kyckling

Cyanid finns i populära varorna

Enligt kemisten Johanna Thompson är det inte särskilt konstigt om du har fått i dig det farliga giftet cyanid, om än i små mängder. Det finns nämligen i både bittermandel och linfrön, som finns i allt från müsli till bröd. Dessa produkter innehåller ett ämne som utsöndrar giftet när det krossas eller tuggas.

– Det är otroligt otäckt och cyanid är ett av det mest snabbverkande gifterna vi känner till, vi pratar minuter innan man är död, säger hon i TV4:s Nyhetsmorgon.

Om ämnet kommer in i kroppen så blockerar det cellernas förmåga att tillgodogöra sig syre. 

– Blir man förgiftad av cyanid så kan man andas hur mycket som helst men kroppen kan inte använda syret då cyanid binder sig till enzymen istället. 

Därför ska du aldrig slänga blommor i matavfallet

Linfrön och bittermandel – så lite krävs för att bli förgiftad

När det kommer till intaget av linfrö så ska vuxna individer inte äta mer än en till två matskedar per dag. Och barn ska inte äta det alls. Är fröna krossade ska de hettas upp innan intag och då är maxintaget en matsked per dag.

Följer du inte den nya lagen? Det kan kosta dig tusenlappar

En vuxen ska endast äta max en matsked krossade linfrön per dag. Anledningen är att krossade linfrön utsöndrar cyaniden. Foto: Helena Landstedt/TT

När det kommer till bittermandel räcker det att du får i dig två till tre nötter, sedan måste du vara snabb med att ringa Giftinformationscentralen, säger Thompson.

– Det är så pass riskfyllt så bara ring. Ha dem högst upp så barnen inte kommer åt dem.

Om du äter mat som innehåller linfrön eller bittermandel, till exempel bröd, müsli eller gröt, så är det inte lika farligt eftersom det då har hettats upp vilket resulterar i att en viss mängd av cyaniden försvinner.

Om du äter mat som innehåller linfrö eller bittermandel, se då till att hålla koll på hur mycket du får i dig.

Ge aldrig detta till din hund – enligt veterinären

Det räcker med två till tre bittermandlar för att bli förgiftad. Foto: Janerik Henriksson/TT


/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!