Hur tar man egentligen svåra samtal med sitt barn?
Hur tar man egentligen svåra samtal med sitt barn? - Foto: Annika Byrde /TT Janerik Henriksson/TT

Hjälp, mitt barn har också börjat snusa • Experten: "Skäms"

Hur ber man sitt barn sluta snusa utan att det blir ett bråk? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som avslöjar hur man gör.


Att ta upp känsliga samtalsämnen med sin tonåring kan för många kännas jobbigt. Kanske leder det ofta till en konflikt, eller så lyssnar inte barnet på ens råd. 

"Varför ska jag sluta snusa om du också gör det mamma?", kanske barnet säger. 

Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri på VM Läkarkonsult, som delar sina tips för att ha ett konstruktivt samtal med sitt barn. 

Är du förälder? Så mycket kostar ditt barn till 18-årsdagen

Psykiatrikern: "Som förälder är man ofta orolig"

Viktorija Milosevska driver sin egen mottagning och har under sin yrkeskarriär hjälpt både vuxna och barn med deras mentala hälsa. 

Hon har många gånger pratat med människor som är rädda för att deras barn ska ärva deras beroenden, vilket inte är ovanligt.

– Som förälder är man ofta orolig. Man kan känna att beroendet finns i generna och skämmas över att ens laster går ut över barnen, säger Viktorija Milosevska till Nyheter24.

Har man ett barn som exempelvis har tagit efter ens snusberoende, tycker Viktorija Milosevska att föräldern har ett ansvar att prata om det. Problemet ska inte sopas under mattan, men samtalet behöver inte heller vara konfrontativt. 

Hon tror att barn behöver tydliga ramar över vad som är rätt och fel, men de ska också känna sig trygga nog att våga berätta saker för sina föräldrar. 

– Trots att man har starka känslor ska man försöka behålla lugnet. Som förälder vinner man mycket på att våga vara ärlig och sårbar, istället för att kritisera barnet. Då kan barnet stänga sig ännu mer. 

Psykiatrikern Viktorija Milosevska vill att föräldrar ska ta känsliga samtal med sina barn på ett konstruktivt sätt. Foto: Annette ORiordan

Så lurar "plupp-styrkan" dig när du köper vitt snus

Hur är man konstruktiv?

Skapar man en trygg miljö kan det kännas enklare för barnet att öppna upp sig. Men hur för man ett konstruktivt samtal egentligen? Psykiatrikern Viktorija Milosevska har svaret:

– Först och främst kan det vara bra att välja ett neutralt ställe för samtalet. Det kan vara avgörande. Det är bättre att prata under en promenad, eller i bilen, istället för att storma in i barnets rum där det blir emotionellt laddat, säger hon. 

Nästa steg är att lyssna på vad barnet har att säga och försöka förstå varför de har börjat snusa. Här menar Viktorija Milosevska att föräldern ska akta sig för att framstå som dömande.

– Det är viktigt att ta reda på den bakomliggande orsaken. Kanske snusar barnet på grund av grupptryck, eller att de känner sig lugnare av nikotinet, säger hon och fortsätter:

– Då ska man fråga sig varför ens barn har ett behov av att ta nikotin för att bli lugn? Det är viktigt att förstå för att kunna hjälpa till. 

Kanske testar barnet att snusa på grund av grupptryck. Foto: Annika Byrde /TT

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

“Du gör det, varför skulle jag inte göra det?”

Om man själv snusar kan det kännas extra utmanande att kräva att ens barn ska sluta. Barnet kan nämligen bli defensiv och ifrågasätta varför föräldern får snusa när hen inte får. 

– “Du gör det, varför skulle jag inte göra det?”, skulle man kunna få höra från sitt barn. Då ska man som förälder vara ärlig och sårbar om sina svagheter, säger Viktorija Milosevska och tillägger:

– Det kan till och med bli ett steg för barnet och föräldern att söka hjälp för sitt beroende tillsammans.

När Nyheter24 frågar Viktorija Milosevska hur man vet att ens barn döljer ett beroende, svarar hon att föräldern ska vara uppmärksam på barnets beteende.

– Sätt ramar hemma. Våga prata och ställa frågor, men bli inte arg i onödan. Se till att bygga upp en relation, istället för att bara prata med varandra när det finns något problem, säger hon och fortsätter:

– Sen är det faktiskt inte fel att titta i barnets rum, eller övervaka barnets bankkonton. Syns det konstiga swishtransaktioner eller pengar som regelbundet försvinner, kan det handla om ett beroende.

Läs mer nyheter från Nyheter24 här: 

Swedish Match stäms – man blev beroende av tobaksfritt snus

Pensionär? Så hanterar du ensamhet: "Telefonen ringer inte"

Läkare glömde stort metallföremål i 2-årings kropp: "Lidande"

Ditt snus kan bli billigare – det här gäller

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!