Överläkaren i psykiatri berättar hur man kan dämpa ångest inför pensionen
Överläkaren i psykiatri berättar hur man kan dämpa ångest inför pensionen - Foto: Annette ORiordan Janerik Henriksson/TT

Pensionär? Så hanterar du ensamhet: "Telefonen ringer inte"

Att vara pensionär kan kännas ensamt och det är lätt att bli passiv. Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar vilka fällor man ska undvika för att ha glada pensionsår.


Många ser fram emot att gå i pension, men för en del blir det inte riktigt som man tänkt sig. Den nya vardagen kan nämligen innebära att man förlorar viktiga rutiner och känner sig ensam.

Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri på VM Läkarkonsult, som delar med sig om sina bästa tips för att slippa ångest som pensionär. 

Pensionär? Jobben med över 30 000 i lön om du arbeta vidare

Psykiatrikern om livet som pensionär: "Inte längre behövd"

Viktorija Milosevska driver sin egen mottagning och har under sin yrkeskarriär hjälpt både vuxna och barn med deras mentala hälsa. 

För Nyheter24 berättar hon att det är många som känner sig ensamma efter att de gått i pension och därför söker sig till vården. 

– Ofta är man glad över att gå i pension, men några år senare kommer ångesten. Då har man tappat de rutiner som man hade i arbetslivet. När man fortfarande arbetar tänker man inte lika mycket på det, men struktur är viktigt för alla människor, säger Viktorija Milosevska och fortsätter: 

– Har man haft ett yrke där man har haft stort ansvar, kan det kännas tomt när man inte längre är behövd. Telefonen ringer inte lika ofta och man tappar sin identitet. 

Milosevska tror också att många glömmer att vårda sina intressen under sitt yrkesliv. När man sedan har en massa ledig tid kan kännas svårt att veta hur man ska göra sin vardag värdefull. 

Många tappar sin identitet när de inte längre jobbar. Foto: Jessica Gow /TT

86-åring biten av mus i sömnen på äldreboende: "Fruktansvärt"

Män allt mer ensamma på ålderns höst

Att känna sig ensam efter att yrkeslivet är slut är inte ovanligt. Det är nämligen inte bara arbetet som försvinner, utan även relationer upphör. Både ens partner och vänner kan ha gått bort, eller så har man gått igenom en skilsmässa. 

Trots att förutsättningarna är lika för de flesta, menar Viktorija Milosevska att det finns en tydlig skillnad mellan kvinnor och mäns sociala förmåga. 

– Kvinnor är generellt sett mer kontaktsökande och blir inte lika ensamma som män. Jag har sett många män söka sig till vården på grund av detta. En del vill nästan bli inlagda på sjukhus för att få sällskap, säger hon.

Viktorija Milosevska menar att många skäms över sin ensamhet, vilket kan göra att man blir passiv. Det kan kännas jobbigt att kontakta sina barn eller vänner, eftersom man inte vill störa. 

– Bara att gå ut på promenad kan kännas för jobbigt. Att höra av sig till familj och barn framkallar ångest. Men det finns sätt att ta sig ur depressionen. 

Psykiatrikerns tips: Så undviker du att bli passiv

För Nyheter24 delar Viktorija Milosevska sina bästa tips för att undvika att fastna i en spiral av ensamhet och passivitet. 

Hon tror att ens inställning till livet avgör hur åren som pensionär blir. För att behålla den livsgnista som man hade under sitt yrkesliv ska man försöka ha kvar samma rutiner som man hade när man jobbade. 

– Man ska gå upp rätt tidigt, duscha och klä på sig. Kanske läsa tidningen och dricka en kopp kaffe som man gjorde innan pensionen. Sedan måste man göra någonting mentalt. 

Viktorija Milosevska förelår att skriva en lista på aktiviter som man hade velat testa, och kanske också över intressen som man tappat under åren som arbetande. 

– Är man passiv tänker man bara på sig själv. Det är en självömkan som inte är produktiv. Försök istället att göra någonting för någon annan. Bjud hem någon på middag eller engagera sig i någon förening eller välgörenhet, säger hon och tillägger:

– Att tänka på någon annan kommer göra att livet känns meningsfullt igen. 

Rutiner är nyckeln till att känna sig glad, menar överläkaren i psykiatri. Foto: Janerik Henriksson/TT

Läs mer nyheter från Nyheter24 här:

Fortsätta jobba eller gå i pension? Så påverkar några extra arbetsår din plånbok

69-årig kvinna inlåst i fyra dygn utan mat: “Som att ligga i en kista"

Pensionär? Så mycket dyrare blir din vardag 2024

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!