Lyxyacht kopplas till Putin – nya uppgifter från Navalnyjs anhängare
Scheherazade är en av huvudkaraktärerna i ”Tusen och en natt”. - Foto: Ramil Sitdikov/TT och Stella Pictures

Lyxyacht kopplas till Putin – nya uppgifter från Navalnyjs anhängare

Vem som äger lustjakten Scheherazade värd miljarder förblir hemligt. Men enligt nya uppgifter från Alexej Navalnyjs organisation har det mystiska fartyget kopplingar till den ryske presidenten Vladimir Putin.


Fartyget ”Scheherazade” är 140 meter långt, har fyra våningar, två helikopterplattor, pool och bio, enligt sajten sajten Superyachtfan. Prislappen uppskattas vara drygt motsvarande 6,5 miljarder svenska kronor, och den ligger just nu i italienska Marina di Carrara.

De årliga driftskostnaderna går på mellan 450 och 700 miljoner, samtidigt som en full tank i nuläget kostar drygt 10 miljoner kronor. 

Men vem som egentligen äger den massiva lyxyachten är frågan på allas läppar. Och det är fortfarande hemligt. Nyheter24 har tidigare rapporterat om mysteriet kring den enorma yachten.

Vem äger Scheherazade? – kopplas till Putin

På pappret är det ett anonymt företag på Marshallöarna, men ryktena har gått kring att det i själva verket är den ryske presidenten Vladimir Putin som äger lustjakten Scheherezade. 

Nu kommer nya uppgifter från en grupp ryska journalister som har koppling till den fängslade oppositionsledaren och aktivisten Alexej Navalnyj, skriver Forbes. 

Scheherazade är värderad till nästan 7 miljarder. Foto: Stella Pictures

Uppgifter om Scheherazade: Besättningen kopplas till Putins säkerhetsstyrka

Maria Pevchikh, som är utredare för Aleksej Navalnyjs anti-korruptionsorganisation FBK, skriver på Twitter om hur besättningen kopplas till Putin. 

Nästan alla i fartygets besättning är ryssar, och minst ett tiotal går att koppla till den Federala skyddstjänsten (FSO), som är Vladimir Putins säkerhetsstyrka och lyder direkt under den ryske presidenten. 

De anställda är exempelvis livvakter och ansvariga för ledningens bostäder. 

Bland annat har den säkerhetsansvariga på fartyget Scheherazade ansökt om lån och då uppgivit FSO som arbetsgivare, och andra i besättningen av angett FSO:s kontor i Sotji som sin adress. 

Personerna ska också regelbundet flyga till italienska Carrara, som är fartygets hemmahamn, enligt de ryska journalisterna, rapporterar Forbes

"Putin håller aldrig sina tillgångar under sitt eget namn"

Enligt Maria Pevchikh är det bevis nog för att båten tillhör Putin, och att den bör beslagtas med omedelbar verkan. ”En sak kan vi vara helt säkra på. Putin håller aldrig sina tillgångar under sitt eget namn”, skriver hon. 

Scheherazade skulle i så fall inte bli det första lyxfartyget som beslagtagits till följd av sanktionerna mot Ryssland. Här kan du läsa mer om yachterna som tagits i beslag.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!