Zaeyra Khan
Zaeyra Khan är en av deltagarna i Robinson 2024. - Foto: TV4

Så såg Robinson-Zayera ut innan hon tappade sitt hår

Zayera Khan har i en öppen och ärlig intervju valt att berätta om någonting som hände henne under sin uppväxt. Som tonåring började hon nämligen att tappa sitt hår.


Zayera Khan, 49, stegade för dryga månaden sen in med stora steg i Robinson 2024. Då  Zayera är en person som gillar att peka med hela handen och inte gömmer sig för några konflikter så skar det sig i början med några i gruppen och hon blev skickad till Gränslandet. 

Robinson 2024: Deltagarnas matknep för att klara tävlingarna

Men efter några veckor slog hon sig tillbaka under en duell mot Charlotta Hedlund – så i skrivande stund är hon nu en del av lag nord. Och även där har det inte varit helt konfliktfritt. 

Under söndagens avsnitt frågade nämligen Lars Koefoed Zayera om hon verkligen ville vara kvar i Robinson. Någonting Anders Lundin sedan skulle kalla för "lite väl fräckt". 

– Varför skulle jag inte vilja vara kvar här, svarade hon. 

– Nej men jag ville bara kolla med dig. Nu inför öråd och så är det väl lika bra att bara fråga rakt ut. Du har ju sagt att du inte gillar att tävla och så där.

Robinson 2024: Vi måste prata om vad brandmannen Mark sa

– Ja.... självklart vill jag vara kvar? Lite konstigt av dig att fråga, svarade Zayera skarpt.

Det hela slutade med att Lars röstades ut. 

Zayera Khan berättar sin hemlighet

Då Zayera är en av årets mest färgstarka karaktärer är det kanske inte så konstigt att hon fått en hel del kameratid. 

Många tittare har undrat om Zayera varit med i tv förut då hon känts bekant – vilket stämmer.

Flera har även varit intresserade av hennes yrke och gissat på att hon eventuellt arbetat inom det militära. Detta på grund av den hårda jargongen samt det faktum att hon har snaggat hår – någonting hon fått mycket frågor om. 

Zayera Khan i Robinson 2024. Bildkälla: TV4

I en intervju med Nyheter24 väljer hon nu att svara. 

– Vid 14 års ålder började jag tappa håret. Varje dag, särskilt på kvällar och nätter, fick jag få en fruktansvärd klåda och kliade i hårbotten. När jag gjorde mina läxor på kvällarna kliande hårbotten okontrollerat. Jag kliade och såg hårstråna ramlar varje kväll på mitt skrivbord, berättar hon. 

Deltagare anklagas för vikthån i Robinson 2024: "Elak"

Under kommande åren tappade Zayera cirka 50 procent av sitt hår. Hon började se fläckar på hjässan och valde då att söka hjälp. Men läkaren hade svårt att diagnostisera Zayera och sa: “Det är tonårsstress, ditt hår växer tillbaka helt naturligt”.

– Vid 16 års ålder rakade jag mitt huvud för första gången, på råd av familjen och släktingar. Vi har en tradition att raka av håret när problem uppstår med håret. Min familj och släktingar trodde att raka hår skulle hjälpa mot klåda och kliandet.

Robinson-Zayera: "Därför har jag inte berättat"

 Zayera berättar vidare att hon rakade håret upprepade gånger från 16 till 22 års ålder. Hon var tvungen att acceptera de kala fläckarna och faktumet att håret kanske aldrig växer ut igen. 

– Jag utvecklade en vana att raka mitt huvud en gång i veckan med en rakhyvel och har hållit frisyren snaggad sedan dess. Som en person som inte överensstämde med könsroller och normer fick jag en känsla av frihet. En frihet att vara mig själv utan samhällets begränsningar och normer, berättar hon och fortsätter:

Därför hoppade Zayera Khan av mitt under inspelningen

– Att jag inte berättat om håravfall tidigare beror främst på det sociala stigmat som är relaterad till håravfall hos kvinnor. Min familj var väldigt bekymrade över min livskvalitet och bemötandet jag får av omvärlden på grund av skalligheten.

Robinson-Zayera som liten. Bildkälla: Privat

I 30-årsåldern träffade  Zayera en specialistläkare som tog hårprover. Hon blev diagnostiserad med ärftligt håravfall, "androgenetisk alopeci" – så kallat kvinnligt håravfall. 

– Jag mår inte dåligt av att ha tappat mitt vackra tjocka hår. Men jag har stört mig på alla frågor och kommentarer jag har fått genom åren. Varför har jag ett rakat huvud? Har jag cancer? Du ser för frisk ut för att ha cancer. Är du en buddhistisk nunna? Varför låter du inte ditt hår växa?, berättar hon. 

Kemo Samateh skickas ut från Robinson 2024 – råkade försäga sig

Zayera som liten. Bildkälla: Privat

–  Att tappa hår anses fortfarande som ett problem, något som måste åtgärdas och fixas. Håret bör inte vara en identitetsmarkör eller diktera skönhetsideal. Att tappa håret borde behandlas som en naturlig sak, oavsett varför det sker och vem det drabbar. Kan du se mig som den person jag är och inte göra hänga upp dig på om jag har hår eller inte?, avslutar hon. 

Starkt och modigt att berätta. 

Här kan du läsa den längre berättelsen om Zayeras resa och upplevelser.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!