Coldplay och sångaren Chris Martin uppträdde på Ullevi i Göteborg förra sommaren. Arkivbild.
Coldplay och sångaren Chris Martin uppträdde på Ullevi i Göteborg förra sommaren. Arkivbild. - Foto: Adam Ihse/TT

Coldplay och Sting vill se dödsdömde rapparen fri

Coldplay, Sting och Margaret Atwood ansluter till uppropet för att frige den iranske rapparen Toomaj Salehi. "Vi vill att hans dödsdom omedelbart och villkorslöst hävs", skriver artisterna i ett uttalande.


Över 100 personer inom den globala musikindustrin har skrivit under uttalandet som uppmanar till frigivning av 33-åringen.

"Vi som artister, musiker, författare och ledande kulturpersonligheter står i solidaritet med Toomaj Salehi. Vi vill att hans dödsdom omedelbart och villkorslöst hävs, att han släpps fri utan fördröjning och att anklagelserna dras tillbaka", skriver artisterna i uttalandet, enligt The Guardian.

I slutet av april skrev 37 svenska kulturpersonligheter under ett liknande upprop som det medlemmarna i det brittiska bandet Coldplay, sångaren Sting och den kanadensiska författaren Margaret Atwood bland andra skrivit under.

Rapparen Salehi, känd för sina texter som riktar kritik mot regimen i Iran, greps i samband med protesterna i landet som utbröt hösten 2022 sedan en ung kvinna dött efter att ha suttit i förvar hos moralpolisen.

Han dömdes först till fängelse, anklagad för att ha spridit korruption i världen, frigavs mot borgen men frihetsberövades därefter återigen efter att ha vittnat om tortyren han utsattes för i fängelset.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!