Kina har fängslat över hundra skribenter. Arkivbild.
Kina har fängslat över hundra skribenter. Arkivbild. - Foto: Heiko Junge/NTB-TT

Över 100 skribenter fängslade i Kina

Antalet författare och skribenter som är konstaterat fängslade i Kina ökar – och har nu passerat 100, rapporterar The Guardian.


Uppgifterna kommer från amerikanska Pen, som nyligen publicerat en rapport över frihetsberövade skribenter i världen 2023. Enligt organisationen sitter minst 107 personer fängslade i Kina till följd av publiceringar.

Bland de fängslade personer som Pen identifierat finns exempelvis journalister, författare och bloggare.

Enligt James Tager, forskningsdirektör vid Pen, har sannolikt betydligt fler än 107 personer fängslats för sina texter i landet.

— Fler har med säkerhet straffats för sina yttranden än de som finns representerade här, och då har vi inte ens räknat med de som har blivit censurerade eller som censurerar sig själva av rädsla för straff, säger han till tidningen.

Totalt sitter minst 339 personer fängslade världen över för material de publicerat, varav Kina står för cirka en tredjedel. Det gör att landet toppar Pens lista före Iran, där minst 49 skribenter sitter fängslade.

Bland de listade skribenterna finns den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som – med kortare undantag – suttit i kinesiskt fängelse sedan 2015.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!