Poliser med förstärkningsvapen kommer att synas på Malmös gator. Arkivbild.
Poliser med förstärkningsvapen kommer att synas på Malmös gator. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Säkerhetspådrag inför ESC: "Kan bli oroligheter"

Trafikavspärrningar, larmbågar och en stor mängd poliser möter 100 000 besökare – och eventuellt högljudda demonstranter – som väntas i Malmö framöver. Men området runt Malmö Arena kommer att vara tryggt, lovar polisen, och statsminister Ulf Kristersson har blivit informerad om förberedelserna.


— Säkerheten är väldigt stor, meddelar kommunpolisen Göran Holmberg inför 180 näringsidkare – från hotell och restaurangägare till fastighetsbolag, när de informeras av polis och Malmö stad under onsdagen. Det handlar om dem som driver verksamhet ute på Hyllie – området där arenan finns och tävlingen huserar.

Årets Eurovision avgörs i skuggan av Gazakriget och många har ropat på bojkotter för att Israel får vara med. Det väntas omfattande demonstrationer och tusentals besökare. Arrangemanget i Malmö, som pågår 4–11 maj, är bland de absolut största i Sverige i år.

Säkerhetsarbetet är massivt – för utöver musiktävlingen är omvärldsläget oroligt och Sverige har en hög terrorhotnivå. Göran Holmberg uppmanar den som ser något misstänkt att höra av sig till polisen.

— Men vi har ingenting som tyder på något just nu, säger han angående den eventuella hotbilden.

— Vi kommer vara många från polisen.

Polarisering påverkar

Under samma möte med lokala företagare berör Ulf Nilsson, säkerhetschef i Malmö stad, också det faktum att tävlingen omgärdas av en stark polarisering som kan påverka feststämningen.

— Men Malmö är en plats där man kan få uttrycka sig och leva sida vid sida. Man behöver inte ta ställning.

När statsminister Ulf Kristersson (M) besökte ett Sis-hem utanför Stockholm senare under onsdagen uttalade han sig om artistavhoppen och dess relation till säkerhetsläget.

"Är helt förberedda"

— Artister får bestämma om de vill vara med eller inte. Hur enskilda artister gör är helt upp till dem. Däremot är vi väldigt måna om att ha koll på hela säkerhetssituationen i Malmö, säger han.

Både polisen och Säkerhetspolisen (Säpo) har informerat regeringen om sina förberedelser.

— De säger att de har koll på läget men de utesluter inte att det också kan bli oroligheter. Det är de helt förberedda på.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!