Amerikanska Pen kritiseras av författare. Arkivbild.
Amerikanska Pen kritiseras av författare. Arkivbild. - Foto: Evan Agostini/AP/TT

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.


Nio av tio författare på den så kallade långa listan av nominerade till det prestigefulla Pen/Jean Stein-priset, värt närmare 750 000 kronor, har dragit tillbaka sin verk från listan, skriver The Guardian.

Dragit tillbaka verk

Merparten av de protesterande författarna har även skrivit under ett upprop där man kräver flera ledande Pen-profilers avgång. I uppropet understryks skillnaden mellan amerikanska Pen och flera av dess europeiska motsvarigheter, där de senare öppet har kritiserat sina respektive länders stöd för Israel i det pågående kriget.

"Amerikanska Pen riktar ingen kritik mot USA:s delaktighet i bombningen av Gaza", heter det i uppropet.

Flera av de författare som skrivit på uppropet och som dragit tillbaka sina verk från nomineringslistan är i början av sina karriärer och beroende av eventuella prispengar. De skriver dock i uppropet att de är medvetna om risken det innebär att "säga nej till en organisation som har kulturellt monopol i den litterära världen".

Satt på paus

Tillkännagivandet av finalisterna till Jean Stein-priset är nu satt på paus, och i ett uttalande skriver amerikanska Pen bland annat att situationen i Gaza är fasansfull, men att "svaret på dess plågsamma dilemman och konsekvenser inte ligger i färre samtal, färre hyllningar av författare eller mindre ljus på deras viktiga bidrag".

Bojkotten kommer i kölvattnet av att en rad stora amerikanska författare, bland andra Naomi Klein, hoppade av Pen Americas festival World Voices tidigare i år. Också då kritiserades organisationen för att inte värna frihet och säkerhet för alla författare oavsett ursprung och hemvist.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!